Larmet: 2 av 3 undersköterskor överväger att lämna sitt jobb

En ny undersökning visar en alarmerande framtidsprognos för bemanningen inom svensk sjukvård. Två av tre undersköterskor, personliga assistenter och vårdbiträden har funderat på att lämna sina jobb. Det visar undersökningen ”Sveriges viktigaste jobb 2019”, som
jobbmatchningssajten USKA presenterar under måndagen.

Foto: TT

En varningsklocka inför framtiden, så beskriver USKA resultatet av undersökningen ”Sveriges viktigaste jobb 2019”. Där över 5 800 aktiva inom vårdsektorn svarat.

En kris inom vård och omsorg

Över häften av alla som deltog skulle inte rekommendera en närstående att jobba inom vård och omsorg, och två av tre har funderat på att lämna sin tjänst.

– Det är inte en överdrift att prata om en kris inom vård och omsorg. Regeringen har gått ut med att vi behöver 136 000 nya undersköterskor till 2026. Den siffran kan komma att öka explosionsartat om 2 av 3 inom yrkesgruppen redan nu överväger att lämna yrket, säger Erik Wennhall, VD, USKA i ett pressmeddelande.

”En signal till våra beslutsfattare”

Enligt Erik Wennhall har över 40 000 undersköterskor och personliga assistenter anmält intresse hos USKA, för att byta jobb de senaste åren. Genom att lyfta undersökningens alarmerande resultat hoppas USKA att beslutsfattare ska vidta åtgärder inför framtiden.

– Det är en varningsklocka att de som tar hand om våra äldre idag inte tycker att nästa generation bör följa i deras fotspår. Jag hoppas att detta blir en tydlig signal till våra beslutsfattare att vi måste satsa mer på arbetsförhållanden inom vården om vi ska klara framtidens utmaningar, Erik Wennhall.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.