Larmet: Kaffe kan bli en svindyr lyxvara – som följd av global uppvärmning

Experter befarar att den globala uppvärmningen kan göra det allt svårare för bönder att försörja sig på sitt jobb. Detta resulterar i att kaffet i Stoprbritannien kan bli en lyxvara inom några år, det rapporterar Daily Mail.

 

Extrema temperaturskillnader, ökad luftfuktighet och minskade marknader gör att kaffeproducenter i Peru tvingas göra annat för att försörja sig.

De bönder som brukar Arabica-bönan, den som är grunden till en stor del av Storbritanniens populära cappuccinos, överger sina gårdar eller vänder sig till andra grödor som ger störra inkomst. Eller så tvingas de odla kaffeplantan på högre och kallare mark, på grund av den globala uppvärmingen.

Detta gör att kaffebönorna kan bli allt mer exklusiva, och därför befarar experterna att kaffe kan bli en bristvara i Storbritannien.

Foto: Shutterstock/PXhere

”Om endast 50 procent av marken som för närvarande används för kaffe kommer att vara lämplig år 2050 och kaffebönderna överger sina gårdar kommer det helt enkelt inte att finnas tillräckligt med kaffe.”, säger chefen för Fairtrade, Catherine David till PA.

Dela gärna för att uppmärksamma andra kaffeälskare.