Mammans klockrena svar till sonen – som pekade på cancersjuka Amanda

När Amanda Altonen var två år fick hon de första symptomen.

Hon kände sig trött och blödde ofta näsblod. Sex år senare fick hon slutligen en diagnos av läkarna – Amande hade den ovanliga blodsjukdomen Fanconi anemi.

I och med sin sjukdom har hon behandlats med cellgifter, vilket gjort att hon tappat håret. 

Under åren har både vuxna och barn kommenterat och tittat konstigt på hennes kala huvud.

Hon har både fått märkliga frågor och hört hur föräldrar hyschat sina barn när de frågat om Amanda – men en gång fick hon det perfekta bemötande.

”Det var första gången som jag hörde ett så bra svar från en förälder”, säger hon till Aftonbladet

19-åriga Amanda delade med sig av svaret i Facebook-gruppen Ung Cancer, i hopp om att fler föräldrar ska kunna inspireras av denna mammas bemötande.

Det var för ett halvår sedan som detta hände – men Amanda minns det väldigt tydligt. 

–  Än i dag kommer jag ihåg det, jag var så glad. Det var första gången som jag hörde ett så bra svar från en förälder. Det var ett svar som inte gjorde situationen konstig, säger hon till Aftonbladet. 

Amanda är van vid att människor, både barn och vuxna, kommenterar hennes utseende. Hon tycker att det är jobbigt och Amanda försöker ignorera blickarna och kommentarerna.

Facebook / Amanda Altonen

Men det är alltid viktigt att lyfta fram positiva exempel, så att fler kan lära sig och få tips om hur man kan göra om barnen frågar. 

– Jag vet ju hur jobbigt det kan vara att se annorlunda ut. Det kan ta mycket på en att få blickar och kommentarer, säger hon och fortsätter:

 – När man försöker tysta barnen blir det en sådan tabu att inte ha hår och att vara cancersjuk, då är det bättre att reagera som den här mamman gjorde.

Facebook / Amanda Altonen

Amanda är verkligen ett bevis för att skönheten inte på något sätt sitter i håret! Jag tycker hon är väldigt vacker och dessutom verkar hon vara en väldigt härlig, modig tjej med hjärtat på rätt ställe. 

Nu hjälps vi åt att dela hennes tips på hur föräldrar kan svara sina barn vid sådana här tillfällen, så att världen kan bli en bättre plats för alla – oavsett utseende.