Mattegeniet skänker sina pengar för att höja lärarnas löner. Vilken fin gest!

Jag hade aldrig hört talas om Jim Simons tidigare, en miljardär och matematiker. Och jag kan inte förstå varför, den här mannen borde ha uppmärksammats mer. För är det någon som har förstått hur viktigt det är med bra lärare, så är det Jim Simons. Det han gör för lärarna i New York City är fantastiskt! Och något som fler miljardärer skulle kunna ta efter.

Jim Simons har blivit utsedd till världens smartaste miljardär av Financial Times. Imponerande!

BBildkälla

James_Simons_2007

Han är en matematiker och kryptograf, som insåg att den matematik han använde för att knäcka koder kunde förklara mönster i finansvärlden. I början av 80-talet startade han en hedgefond, skriver Upworthy. Men han dissade ekonomiexperter och jobbade i stället med matematiker och vetenskapsmän för att skapa en investeringsstrategi. Och det fungerande. I september 2015 var han världens 76:e rikaste person.

Jim Simons har bestämt sig för att använda en del av sina pengar för att göra det lättare – och roligare – för nästa generation att bli lika smart som han. Och då är nyckelordet lärare. Bra lärare! För vilka av oss har inte haft en sådan där riktigt dålig mattelärare, som inte kan förklara någonting?

Bildkälla

Jim_Simons_at_MSRI

Jim Simons förstår vikten av bra lärare. Han har en organisation, Math for America, som ger pengar till matte- och naturvetenskapslärare i New York Citys allmänna skolor. Han höjer deras löner med 15 000 dollar var, ungefär 130 000 svenska kronor, varje år. Pengarna betalas ut till ungefär tusen lärare genom ett årligt stipendium.

– I stället för att klå upp de dåliga lärarna, som har skapat moraliska problem inom utbildning, särskilt inom matematik och naturvetenskap, fokuserar vi på att fira de bra lärarna, säger Jim Simons i en TED-intervju.

Att dissa lärare offentligt har blivit en grej i USA. Särskilt inom politiken, skriver Upworthy. Men då sticker Jim Simons ut och förstår i stället hur viktigt, svårt och komplicerat läraryrket är. Och han använder sina pengar för att få lärarna att känna sig värdefulla.

Även i Sverige har det på sistone varit mycket prat om lärares löner och hur lärares status ska förbättras. Låt oss hoppas att fler människor som har möjlighet att göra något åt det faktiskt gör en insats. Precis som Jim Simons.

Gilla gärna om du också är imponerad av Jim Simons initiativ.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna