Norska regeringen vill förbjuda niqab på alla förskolor och skolor

Det kan bli förbjudet att bära niqab eller andra plagg som täcker ansiktet på skolorna i Norge, i alla fall om regeringen får bestämma. Idag presenteras förslaget av norska kunskapsministern tillsammans immigrations- och invandringsministern. 
– Att kunna se varandras ansikten har ett viktigt värde, och så är det viktigt för undervisningen, säger kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Idag, måndag presenterar norska kunskapsministern Torbjørn Røe Isaksen (H) och immigrations- och invandringsministern Per Sandberg (Frp) ett förslag som innebär förbud mot alla ansiktstäckande plagg i skolorna. Detta skulle innebära att varken niqab eller burka är tillåtet på någon skola i Norge, då dessa döljer ansiktet. 
– Det finns tre huvudsakliga anledningar till varför vi föreslår det här. Den första är transparens och kommunikation. Den andra är att utbildningssystemet är en speciell arena där det är extra viktigt att både elever och lärare kan se varandras ansikten. Den tredje är att detta är lag på en lokal nivå, och att det borde bli nationellt, säger kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen till norska tv2.

I förslaget som går ut idag vill regeringen att reglerna ska gälla på alla skolor i Norge, från förskola till universitet. Följderna för de som bryter mot reglerna ska dock bestämmas av institutet i fråga.

Foto: Wikimedia Commons

Förslaget kritiseras av Norska studentorganisationen (NSO), som tycker att ansiktstäckande plagg ska vara tillåtna.
– Alla ska ha lika rätt till utbildning. Även de som gör personliga val som politikerna har svårt att förstå eller inte, säger Marianne K. Andenæs, till norska tv2

I Sverige har elever rätt att klä sig hur de vill i skolan, och generella förbud mot heltäckande kläder är förbjudet. På Skolverkets hemsida står följande: 

”Klädsel är något som normalt bestäms av individen själv. Utgångspunkten för skolan är att visa respekt för enskilda elevers val av klädsel och liknande, särskilt när det är fråga om religiösa uttryck.”

De tillägger dock att förbud mot plagg kan göras i individuella fall. Detta kan göras om klädseln utgör en hygienisk risk, medför svårigheter vid laborationer eller försvårar kontakt mellan lärare och elev. 

Vad tycker du om Norska regeringens förslag om förbud mot ansiktstäckande plagg? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommetarsfältet, men kom ihåg att hålla god ton och respektera andra.