Nu får samkönade paret från Göteborg utlandsadoptera och bli föräldrar till en liten bebis.

Det har varit en lång process. Men nu går Jacob och Saymoms dröm i uppfyllelse. De kommer nämligen att få utlandsadoptera, som det första svenska samkönade paret i historien.

Surrogatmamma i utlandet var för riskabelt, att adoptera inom Sverige innebar en risk att få vänta väldigt länge och att skaffa barn med lesbiska vänner kändes inte aktuellt eftersom Jacob & Saymom Neves från Göteborg ville spendera tid med barnet dygnet runt.

Men sedan dök en annan möjlighet upp – enskild adoption. Det innebär att man adopterar utan förmedling via en adoptionsorganisation och det kräver särskilda skäl vilket exempelvis kan vara att man har koppling till landet man adopterar från.

Tack vare Saymoms brasilianska ursprung var detta möjligt, och efter att ha stått i brasiliansk adoptionskö i över ett år har parets ansökan nu blivit godkänd. Därmed blir makarna det första svenska samkönade paret att få utlandsadoptera.

– Den lycka som uppstod där och då är obeskrivlig. Vi är godkända! Vi är gravida!, säger paret till Aftonbladet.

När familjen får tillökning återstår att se, det kan lika gärna bli nästa vecka som om en månad eller ett år beroende på när deras data matchas med ett barn.

– Nu kan vi så smått börja planera vårt liv med barn. Att gå och köpa saker till barnet känns för första gången aktuellt för att det kommer att bli verklighet, säger Jacob Neves till Aftonbladet.

Bildkälla: Saymom Neves (Facebook)

paret2

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna