Nu får Sverige sin första statligt finansierade imamutbildning.

Sverige ska få sin första imamutbildning och den kommer vara statligt finansierad. Utbildningen startar i Stockholm i höst. Det är Ekot som rapporterar om att Sverige kommer få sin första statligt finansierade imamutbildning, som kommer att ligga i Kista. –  Behovet är stort. I dag är det lekmän som leder de flesta församlingarna i landet, så det krävs att det finns människor som är utbildade i Sverige, säger Abdulkader Habib, som är rektor vid Kista folkhögskola, som ligger bakom utbildningen, till Ekot. Bidraget som ligger bakom utbildningen är folkbildningsanslaget, pengar som fördelas mellan landets folkhögskolor varje år.

En som är positiv till den nya utbildningen är Malmöimamen Salahuddin Barakat. Han anser bland annat att lättillgängligheten är en viktig orsak till att initiativet är bra.

Barakat
Facebook

”Det finns fler orsaker. Dels handlar det om att få en islamutbildning som är lokalt förankrad för att kunna adressera de lokala förhållandena och ge studenterna kompetens att göra detsamma. Särskilt viktigt är det för kvinnor som på grund av olika orsaker ofta finner det svårare att studera islam utomlands”, skriver Salahuddin Barakat till TT.

Idag finns det inga möjligheter till högre teologiska studier inom i Islam i Sverige.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna