Nu hyllar vi cp-skadade Moha, 26, som ställer upp som Lucia för allas lika värde

Det har varit stor debatt i hela Sverige de senaste dagarna om något så dumt som vem som ska få vara lucia. För mig är svaret givet, vem som helst som vill kan vara lucia. Det tycker funktionshindrade Moha Frikraft också, det var därför inte tvekade när hon fick frågan om att ställa upp och vara organisationen Iamprouds lucia i år – trots att hon sitter i rullstol.

– Jag brinner olikheter och tycker om vara framför kameran. Och det är ett viktigt budskap, säger Moha, till Aftonbladet.

Man kan faktiskt säga att Moha är född för att vara lucia, hon föddes nämligen på luciadagen och heter Lucia i mellannamn. Därför var det aldrig något svårt beslut när Iamproud, en organisation som kämpar för kroppspositivitet, frågade om inte Moha ville vara med och lussa med dem i år. 

Hon tvekade inte heller om att hon skulle bli bra på bilderna eftersom hon alltid tycker att hon blir bra bild. Det visade sig också i sommars när hon var med i Genusfotografen, Tomas Gunnarssons, uppmärksammade bildserie med människor som bryter mot den rådande skönhetsnormen. Den exponeringen förberedde henne på att vara i rampljuset.  

– Jag lyssnar bara till det positiva. Jag läser ju det negativa också men sedan väljer jag responsen jag sparar i minnet. Det finns alltid de som är avundsjuka. Bara man vet det är det lättare att skaka av sig allt negativt. Det säger mer om dem än om mig, säger Moha, till Aftonbladet. 

Moha har förutom en cp-skada och adhd och Aspergers som diagnoser och brinner för att sprida medvetenhet om att alla är olika.

– Vi är födda unika av en anledning. Så varför ska vi plocka bort olikheterna? Då skapar vi ett samhälle som ingen mår bra av. Det var ett viktigt budskap. Våga vara dig själv. Skit i vad alla andra tycker. Vi är bra som vi är.

Jag kan inte låta bli att inspireras av en sådan stark tjej som Moha och jag hoppas att ni också gör det. 

Här kan ni läsa Iamprouds utnäming av Moha som lucia. 

Var med och DELA den här artikeln för att visa att ljuset är starkare än mörkret, speciellt i dessa luciatider! 

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna