Nu hyllar vi svenske Roger som skänker 100 miljoner till flyktingbarn.

Fastighetsprofilen Roger Akelius skänker pengar till flyktingbarn via SOS Barnbyar. Totalt 100 miljoner från stiftelsen Akelius Foundation, rapporterar Svenska Dagbladet. – Jag blir irriterad när jag hör den hyperegoistiska debatten i Europa. Det är skrämmande att sätta upp taggtråd framför människor som håller på att drunkna, säger han till tidningen.

Entreprenören Roger Akelius har även tidigare engagerat sig i välgörenhet och skänkt pengar till SOS Barnbyar. Bland annat under jordbävningskatastrofen i Haiti, till de tyfondrabbade i Filippinerna och till utsatta barn i Indien, skriver Svenska Dagbladet.

Nu är det Syriens flyktingbarn som fastighetskungen och mångmiljardären Roger Akelius brinner för. Därför får SOS Barnbyar 100 miljoner kronor via hans välgörenhetsstiftelse Akelius Foundation. Han är irriterad över hur de europeiska länder behandlar alla människor som är på flykt.

– Vi skämdes ju för att vi inte gjorde mer för att hjälpa judarna. Men nu är vi mycket värre, säger han.

SOS Barnbyar har insatser på flera håll. Syrien, transitländerna Grekland och Makedonien och i mottagarländerna.

– Vi beräknar att 60 000 till 70 000 människor kommer att ta del av hjälpen. Av dem är 32 000 till 45 000 barn, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Sverige, till Svenska Dagbladet om Akelius gåva.

Pengarna kommer bland annat att gå till tillfälliga boenden för barn på flykt, insatser för att spåra barnens och föräldrar och till kommunikationscentraler.

– I alla konflikter drabbas barnen värst. De får sjukdomar, utsätts för våld och trafficking och kan få traumatiska upplevelser, säger Catharina Gehrke till Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen kallar hon Roger Akelius för ”en fantastisk filantrop med stort hjärta som verkligen gör skillnad”. Men hon poängterar att alla bidrag är viktiga – hur stora eller små de än är.

”Jag blir irriterad när jag hör den hyperegoistiska debatten i Europa. Det är skrämmande att sätta upp taggtråd framför människor som håller på att drunkna”, säger Roger Akelius.

Posted by Svenska Dagbladet – SvD on Sunday, March 6, 2016

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna