Pappan har inte råd med glass till sina barn på nationaldagen. Då hjälper 2 poliser honom med pengar.

Alla som har varit i Norge när landet firar sin nationaldag den 17 maj vet att det är något alldeles speciellt. Det liknar inte på långa vägar nationaldagsfirandet i Sverige – i Norge är det riktig folkfest. Många klär upp sig i folkdräkt, man ser norska flaggor över allt och gatorna och restaurangerna kryllar av glada norrmän. För många barn – och studenter, som också firar stort den 17 maj – är det årets bästa dag. Så är det dock inte för alla. 17 maj är lite som julafton: mycket värre för familjerna som inte har så mycket pengar och därmed inte kan ge sina barn vad den genomsnittliga norska familjen kan. Förra året fick en anonym pappa hjälp från två poliser som visade sig vara riktiga vardagshjältar. Och historien är så fin att den är värd att berätta i år igen.

För ett år sedan berättade den norska radiokanalen P4 om två poliser och en okänd pappa.

Det började med att Einar Øgrey Brandsdal, grundare till auktionssidan Netthandel.no, skrev ett rörande inlägg på Facebook om en man han känt i flera år. Mannen är en småbarnspappa från Kristiansand i södra Norge, som har ”stora ekonomiska problem” skriver norska P4.

När 17 maj egentligen ska vara en folkfest för hela norska folket finns det fortfarande många som våndas inför nationaldagen.

”Han berättade för mig att 17 maj är en av de värsta dagarna han vet. Anledningen är att detta är barnens dag, men hans ekonomi tillåter honom inte att köpa varken glass, läsk eller ballonger – som för många är en självklarhet”, skriver Einar Øgrey Brandsdal på sin Facebook enligt P4.

Ibland brukar pappan samla flaskor och burkar att panta, för att få lite extra kontanter i plånboken. Och det var just vad han gjorde en natt inför 17 maj i fjol, för att kunna ge sina barn en fin nationaldag. Men när han gick där med tre påsar med tomflaskor blev han stoppad av två poliser.

poliser


Bildkälla: Mostphotos

”De frågade om han accepterade att en narkotikahund luktade på honom, för de misstänkte att han var kriminell”, skriver Einar Øgrey Brandsdal.

Efter detta frågade poliserna om pappan ville följa med på en åktur. Något motvilligt följde han med.

Det poliserna gjorde då är en riktigt fin insats. De stannade till vid en bensinmack – och tog ut pengar. Sedan gav de varsin femhundralapp till pappan och önskade honom en fin 17 maj.

Mannen började gråta av glädje och tacksamhet, skriver Einar Øgrey Brandsdal i sitt Facebookinlägg.

– Den här händelsen kommer jag att komma ihåg resten av livet, säger pappan, som vill vara anonym, till P4.

Vilka de två poliserna är var okänt när P4 skrev om händelsen. Men sedan dess har mängder av norrmän berörts av historien – och berörs fortfarande av den. Själv blir jag alltid glad att läsa om vardagshjältar som gör små insatser som kan betyda så oerhört mycket för andra människor. Dela gärna vidare om du också blev rörd!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna