Partiledaren: Ta bort religiösa inslag ur svensk skola

Liberalerna, men nya partiledaren Nyamko Sabuni i spetsen, vill förbjuda religiösa inslag under skoldagen i friskolorna.

– Folk behöver introduceras i vardagen, men också i den svenska demokratiska demokratins utveckling med jämställdhet och barnens egen rätt som autonoma individer, säger Sabuni till Aftonbladett.

Flera partier har velat totalförbjuda religiösa friskolor i landet, men i samband med januariavtalet landade man i ett förbud mot nya etableringar, men att de gamla skolorna ska finnas kvar.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, vill även se att man vidtar åtgärder i form av att förbjuda religiösa inslag under dagtid i de friskolor som finns.

– Vi kan inte uppmuntra religiösa skolor i en sekulär stat. Problemet kan uppfattas som litet i ett nationellt sammanhang, men det är stort i vissa stadsdelar, menar Sabuni.

Tillsammans med Robert Hannah – nye integrationspolitisk talesperson för Liberalerna, framför Sabuni att Liberalerna vill säkerställa att barn frivilligt deltar i religiösa artiklar. Sabuni och Robert Hannah vill att barnen fokuserar på att lära sig språket och det svenska samhällets grund.