Pippi-skådespelaren avslöjar – utsattes för sextrakasserier bakom scenen

Hollywood-producenten Harvey Weinstein ställs nu mot väggen efter sexuella övergrepp och trakasserier i branschen.

Nu berättar Inger Nilsson, 58, som bland annat spelade Pippi Långstrump i unga år, att även hon utsatts för trakasserier.

– Jag är inte förvånad, det har alltid funnits. Jag ska inte säga att det har varit accepterat i vår bransch, men man hör om trakasserier och får höra att det här att bli tafsad på, det är inget att bry sig om, säger Inger Nilsson till Expressen.

Under natten till tisdagen har svensk media och flöden i sociala medier fullkomligt exploderat av #metoo. Anledningen är den nätkampanj som startades av kända skådespelerskan Alyssa Milano som via Twitter uppmanade kvinnor att använda taggen om de någon gång blivit sexuellt trakasserade, detta för att visa omvärlden hur vanligt det är.

Vad som fick henne att göra det var att respekterade filmproducenten Harvey Weinstein, anklagats för sexuella trakasserier och flera våldtäkter som ska he skett under lång tid utan att något gjorts.

I Sverige går nu många kända skådespelare ut och vittnar om liknande upplevelser – även i vårt land.

Inger Nilsson slog igenom som barnstjärna i rollen som Astrid Lindgrens älskade karaktär Pippi Långstrump, och har sedan dess varit med i flera filmer och uppsättningar. Nu väljer även hon att träda fram. Även ”Pippi”-skådisen har drabbats av sextrakasserier på jobbet.

– Jag är inte förvånad, det har alltid funnits. Jag ska inte säga att det har varit accepterat i vår bransch, men man hör om trakasserier och får höra att det här att bli tafsad på, det är inget att bry sig om, säger Inger Nilsson till Expressen.

Hon berättar att hon fått höra massor bakom kulisserna genom åren, och fick höra att det är ”sådan branschen är”.

– ”Det här är en bransch där vi är lite gränslösa, du kan kyssa någon på scen, varför kan du inte kyssa mig bakom scenen”.

– Jag har nog blivit klappad i rumpan både en och flera gånger. Det är inom teatern, det är lite gränslöst, och jag har fått säga ”nej, stopp här nu, det är inte okej att klappa min rumpa så fort jag passerar, eller tafsa”. Då har det varit okej, ”okej förlåt”. Man får inte vara rädd att säga ”stopp, hit men inte längre”, säger hon.

TT

Detta får aldrig accepteras! Det är starkt att dessa kvinnor som Inger nu träder fram och berättar om sina upplevelser. Förhoppningsvis kan det göra världen lite bättre i framtiden, och därför delar jag detta vidare för en mer jämlik värld!