Polisen Reines gripande nyårshälsning till svenska folket: ”Människan bakom uniformen”

2017 går mot sitt slut. Ett år innehållandes mängder med upplevelser och händelser; bra och dåliga. För den svenska poliskåren har det varit ett ovanligt händelserikt år med bland annat det fruktansvärda terrordådet i Stockholm och stora nazistdemonstrationer.

För att knyta ihop det som har varit och se fram emot nya tider har polisen sammanfattat året med en varm nyårshälsning på sin Facebook. Det är skrivet av inspektör Reine Berglund, polis i Huddinge.

Läs hans ord här nedanför.

”Ett händelserikt och mödosamt år för svensk polis går mot sitt slut. Det fruktansvärda terrordådet i Stockholm, nazistdemonstrationer, sprängningar, bränder, våldtäkter, mord, skottlossningar och andra grova brott i en aldrig sinande ström. Vi har under ännu ett år kämpat för att väcka liv i människor, säkrat brottsplatser där människor mördats och hållit nyfikna borta när människor förolyckats eller tagit sina liv.

Polisen kommer när det otänkbara sker. Dygnet runt, året runt. Vi ingriper, skyddar och försöker ställa tillrätta. Vi förklarar. Vi tröstar. Vi står ofta där med känslan och frustrationen av att inte räcka till, öga mot öga med människor vars tillvaro vänts upp och ner. Med någon som förlorat sitt barn, en förälder, vän eller livskamrat. Den omhändertagande och tröstande delen av polisyrket pratas det inte så mycket om, men den finns där.. En hand på axeln. En kram. Och vid rätt tillfälle, några väl valda ord.
Ord är viktiga. Ord skapar förståelse, ger tröst, bekämpar fördomar och kan bokstavligen rädda liv. Rätt ord bygger broar, fel ord kan riva dem.

Upplevelserna i vardagen har vi sedan flera år tillbaka delat med oss av i sociala medier, något som förhoppningsvis bidrar till ett stärkt förtroende. Enskilda poliser sätter dagligen ord på sina tankar i informativa, tänkvärda och ibland väldigt roliga texter. Vi har lysande exempel på att det skrivna ordet resulterat i avgörande vittnesmål och bokstavligen räddat liv. Vi visar människan bakom uniformen och ni läsare kan få en känsla och förståelse för de svårigheter vi ställs inför.

Utan kunskap är det lätt att förenkla polisens vardag, de förutsättningar vi har och de svåra beslut vi många gånger måste ta. Därför är er delaktighet, allt från uppmuntrande ord till konstruktiv kritik, viktig för oss. Genom våra kanaler i sociala medier, nationellt och lokalt, så är möjligheten till dialog, kunskap och förståelse större än någon gång tidigare i svensk polishistoria. Den möjligheten ska vi fortsätta att vårda och utveckla.

Polisen står inför fortsatt stora utmaningar, de tar inte slut med nyårsfyrverkerierna utan fortsätter. Dag efter dag, vecka efter vecka. Vi måste värdesättas efter den unika och livsviktiga funktion vi har i samhället, som en del i att behålla erfarenhet, kunskap, motivation och framtidsvision. Jag är oerhört stolt över att tillhöra vår poliskår och alla kollegor som varje dag gör sitt yttersta i sin yrkesroll.

Jag hoppas att 2018 blir ett år vi tillsammans upplever som ännu tryggare och säkrare och med fler positiva utmaningar än negativa. Med de avslutande och försiktigt optimistiska orden vill jag och mina kollegor passa på att önska er ett riktigt Gott Nytt År!”

GOTT NYTT ÅR!Ett händelserikt och mödosamt år för svensk polis går mot sitt slut. Det fruktansvärda terrordådet i…

Posted by Polisen on Thursday, 28 December 2017

Nu ser vi till önska polisen ett gott nytt år! Jobbet de gör är ovärderligt, och förtjänar hur mycket uppskattning som helst.