Polisens varning – efter bedragarnas nya sluga metod: ”Chansen är rätt stor att träffas”

Bedragare har haft många olika metoder för att lura folk på pengar.
Nu går polisen ut och varnar för en ny metod via telefon, där bedragarna uppger sig vara från de två stora betaltjänsterna Klarna och PayPal.
Om någon ringer gällande en obetald faktura från dessa företag – lägg på luren.

En ny liga som försöker lura till sig pengar har fångat polisens intresse, som nu går ut och slår larm om bluffarna.

Bildkälla: Shutterstock

Det handlar om bedragare som via telefon ringer och utger sig för att vara från betaltjänsterna Klarna och Paypal.

Nya fakturabluffen: ”Ringer och chansar”

Bedragarna uppger att det finns en obetald faktura hos företaget eller att det saknas en viss summa på en specifik betalning.

Målet: att få dina inloggningsuppgifter.

– De ringer och chansar. Men eftersom det här är tjänster som används av väldigt många personer så är chansen att de träffar på någon som använder dem rätt stor, säger Lotta Mauritzson på Polisens bedrägericenter till Aftonbladet.

Bedrägerierna minskar

Under flera år ökade antalet telefonbedrägerierna, men nu har de minskat. Sedan den högsta nivån i höstas har de anmälda brotten minskat med 80 procent, rapporterar Aftonbladet.

Polisen har jobbat med flera utredningar och även kunnat störa flertalet personer vilket har minskat antalet bedrägerier.

– Vi har också jobbat brottsförebyggande genom att informera allmänheten om hur man ska skydda sig mot den här typen av samtal. Dessutom har vi jobbat nära produktägarna för att se till att det blir lite förändringar som gör att bedrägerierna blir lite svårare att genomföra, säger Mauritzson till tidningen

Polisen varnar

Flera teknologiska framsteg har gjort det svårare för bedragarna att lura till sig både uppgifter och pengar.

Bildkälla: Shutterstock

E-legitimationer och mobilt bank-ID har blivit betydligt säkrare samtidigt som teleoperatörerna har gjort flertalet förändringar som försvårat bedrägerier.

”Försöker hitta nya sätt”

Samtidigt menar Mauritzson att bedragarna inte ger sig för det.

– De försöker hitta nya sätt eftersom det har blivit svårare med de gamla metoderna, säger hon till Aftonbladet.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisens nationella bedrägericentrum

Ingen ska behöva drabbas av dessa lurendrejerier. 

Dela gärna artikeln vidare så fler kan undvika att bli drabbade av bedragarnas nya metod.