Preventivmedel för män kan ersätta p-piller – då kan det bli verklighet

Kvinnan har länge varit det kön som tar mest ansvar för säkert sex.

Men en av årets största snackisar handlade om manligt preventivmedel, och nu tycks det se dagens ljus väldigt snart, genom en hormongel.

– Vi ser så här långt att salvan är effektiv, säger överläkare Kristina Gemzell Danielsson som är ansvarig för studien i Sverige till Expressen.

Genom alla tider även innan och efter preventivmedel först såg dagens ljus har det varit kvinnan som fått stå för det största ansvaret att skydda sig och partner för säkert sex.

Men ett nytt skifte verkar se dagens ljus när ett världsledande forskningsprojekt arbetar på en hormongel för män.

– Balansen har skiftat, man står inte ut med hur mycket biverkningar som helst bara för att undvika en graviditet. Samtidigt är det en ofrihet att inte kunna styra över sin egen fertilitet. Rädslan för hormoner är olycklig – det finns många positiva effekter, och det blir ibland en onyanserad debatt. Men faktum kvarstår att en del kvinnor inte hittar någon metod som passar dem, och eftersom preventivmedel är så viktigt för en hälsosam livsstil är det viktigt att satsa på att utveckla metoder för både kvinnor och män, säger överläkare Kristina Gemzell Danielsson som är ansvarig för studien i Sverige till Expressen.

Äntligen kan preventivmedel för män bli verklighet i ny världsledande forskningsprojekt. Foto:Shutterstock

Söker svenska par till studie

Det nya preventivmedlet för män är en krämen som ska smörjas på axlarna varje dag, för att hämma spermieproduktionen.

Just nu söker forskarna par i Sverige som vill delta i studien för att se hur denna nya metod skulle fungera och om den skulle kunna ge eventuella biverkningar.

Par som vill vara med måste vara sexuellt aktiva och bo i Stockholm. Männen ska vara mellan 18-50 och kvinnorna mellan 18-35 år.

Och intresset har hittills varit stor berättar Kristina.

– De började rekrytera i USA i oktober, nu är tillstånden klara I Sverige. Det är överväldigande att intresset är så stort. Folk från hela Sverige ringer och mejlar för att de vill vara med. Det är folk i alla åldrar, säger hon till Expressen.

Genom en hormongel ska även män kunna skydda sig för säkert sex. Foto: Shutterstock

Ännu inga kända biverkningar

P-salvan innehåller nestoron, ett gulkroppshormon som också används i preventivmedel för kvinnor. som hämmar spermieproduktionen men har minskad potens som vanlig biverkning.

Än så länge har inga större biverkningar upptäckts förutom att några rapporterat att de fått förhöjd sexlust.

I slutet av studien kommer deltagarna att sluta smörja sig:

– Vi vill se hur lång tid det kvar att få tillbaka spermieproduktionen, säger hon till Expressen.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida?