Regeringens beslut: Det blir inget slöjförbud i skolan

Flera partier, bland annat Moderaterna, har velat utreda ett slöjförbud i svenska skolor, bland annat med motiveringen att det skulle motverka hedersförtryck.

Men nu har regeringen sagt sitt, de vill inte se något slöjförbud i skolorna.

– Om flickor pressas att använda slöja mot sin vilja så vill jag se hårda tag mot dem som pressar, inte mot de utsatta flickorna, säger utbildningsminister Anna Ekström, (S) till Dagens Nyheter.

Foto: Johansen, Carina

Förra veckan gick Moderaterna ut med att de var beredda att säga ja till ett slöjförbud i skolorna då de ansåg att det fanns goda argument till varför slöjor är ett förtryck.

”Att tvinga kvinnor som vill ha slöja att ta av den…”

Frågan har funnits på tapeten på politiks nivå under en längre tid, vilket gör att regeringen nu uttalar sig om var de står i frågan, och de är inte positiva.

– Jag vill inte att någon kvinna ska tvingas att sätta på sig en slöja. Och jag vill absolut inte att skolan ska medverka till att flickor eller kvinnor får påtryckningar om att bära olika former av religiösa plagg, till exempel slöja. Men religionsfriheten är oerhört viktig i Sverige, och det är ett väldigt stort steg att tvinga kvinnor som vill ha slöja att ta av den, säger utbildningsminister Anna Ekström och fortsätter:

– Om flickor pressas att använda slöja mot sin vilja så vill jag se hårda tag mot dem som pressar, inte mot de utsatta flickorna, säger Anna Ekström.

Skolverket ser över juridiska riktlinjer

Anna Ekström menar också att det är viktigt att de som jobbar som lärare har tydliga riktlinjer att gå efter. I skrivande stund genomgår Skolverket en översyn av juridiska riktlinjer om elever med heltäckande slöja, det skriver Dagens Nyheter.

Foto: Simon Eliasson/TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.