Så känns det att ha dyslexi. Här kan du testa själv med Victors simulator.

Vi vet alla vad dyslexi är. Men vi som inte är drabbade av det kan nog aldrig riktigt förstå hur det känns för dem som har läs- och skrivsvårigheter. Det är inte helt lätt att förstå hur en diagnos påverkar någon annans liv om man inte har någon egen erfarenhet av det. Dyslexi kan visa sig på olika sätt. Ofta handlar det om att den drabbade har problem med både talat och skrivet språk. Det kan vara svårt att skilja på ord och på delar av ord när man ser eller hör dem, men det kan också vara besvärligt att skriva. Ibland kan bokstäver och ord man läser upplevas som ”dansande”. Det är olika från person till person. Nu har en ung man som heter Victor Widell skapat en hemsida där du kan testa hur det kan kännas att ha dyslexi. Du kan testa dyslexivisualiseringen här – eller kolla längre ner.  

Victor Widell kom på själva idén till efter att han hade pratat med en kompis om hennes dyslexi, skriver Metro på nätet.

Han har inte själv några lässvårigheter och berättar för Metro att hans hemsida med en simulator inte är allomfattande.

– Dyslexi är väldigt individuellt så klart. Sajten är varken representativ eller exakt, först och främst gjorde jag den som en kul grej, säger han till tidningen.

Gustaf Öqvist Seimyr, forskare inom ögonrörelsemätning och läsning vid Karolinska institutet, säger samma sak.

– Man ska vara försiktig och inte dra några slutsatser, sidan är ett roligt exempel som visar hur pass fantastiskt bra vi läser även om vi blandar bokstäver, säger Gustaf Öqvist Seimyr till Metro.se.

Dyslexi går inte att bli av med men det går minska problemen med hjälpmedel. Det är många gånger ärftligt och brukar upptäckas tidigt.

Här kan du se hur det kan kännas för en dyslektiker att läsa en text. Hur tycker du att det känns? Dela gärna detta vidare.

View post on imgur.com

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna