Sara röt ifrån mot rasisten som hånade pojken i kassan. Nu ser vi till att hylla hennes civilkurage.

Sara Haldosson var på Hemköp i Borlänge i fredags när hon såg en somalisk pappa handla med sitt barn. Senare hörde hon en kvinna i butiken uttala sig rasistiskt om pappan och hans son. Då kunde inte Sara hålla tyst – utan röt ifrån. Nu sprider sig hennes Facebookinlägg om händelsen över nätet.  

Kassakön i butiken var lång när Sara var och handlade. När en ny kassa öppnade tog pappan sina varor och gick med sin son till den, precis som flera andra.

Då reagerade en äldre kvinna som stod någon meter bort.

”Jahaja, det är så här det går till nu för tiden. De där svartingarna har då inget hyfs eller vett om kösystem”, sa kvinnan enligt Saras Facebookinlägg, varpå en man svarade: ”nej, det är väl bara att vänja sig”. Kvinnan fortsatte sina rasistiska uttalanden med ”ett lortigt folk som bara tränger sig och är hänsynslösa”.

Sara såg att pappan blev ledsen – och kunde inte hålla tyst.

– Där gick min gräns, jag sa till dem att det inte är något typiskt utländskt beteende att byta kassa. Sen sa jag att det snarare är kvinnan som behövde tänka på hur hon snackar, säger Sara till Aftonbladet.se

Kvinnan tyckte inte att Sara skulle lägga sig i och påstod att hon inte vet hur det är att vara svensk.

– Jag började skratta och sa att jag nog vet hur det är att vara svensk. Men att jag också vet att vi alla är människor oavsett hudfärg och att om de vill att världen skall bli bättre bör de börja jobba med sitt egna ovårdade språk, säger Sara till Aftonbladet.se.

Pojken sa att Sara var snäll och pappan tackade henne. ”Tack men du behöver inte göra dig osams med ditt folk för mig. Jag är van. Spelar ingen roll hur vi gör, de är alltid arga”, sa han till henne enligt Facebookinlägget. Ingen annan ingrep.

Sara bad om ursäkt till pappan och skriver att hon ibland skäms över hur svenskar beter sig.

”Jag kokar än!! När gav det oss rätten att döma alla efter en hudfärg?? Jag är rasist efter idag…MOT IDIOTER” skriver hon.

Inlägget på Facebook har gillats över 2 500 gånger och har över 300 kommentarer. Här kan du läsa det i sin helhet:

Var nyss in på Hemköp och skulle handla. Går genom butiken och springer flera gånger på en Somalisk pappa med sin skulle…

Posted by Sara Haldosson on Friday, April 8, 2016

Gilla gärna och visa att du också står upp mot rasism!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna