Skatteskandalen: Miljardärer betalar lägre skatt än kassörskor på Willys

En stor del av det svensken tjänar skattas bort, men hur stor andel av den totala inkomsten som ska skattas skiljer sig mellan anställda och mångmiljardärer. Nu avslöjar en granskning från ETC att flera av landets mångmiljardärer skattar mindre än en kassörska på Willys. 
– Jag blir förbannad när jag hör det, säger Lilian till tidningen

Lilian är 67 år och jobbar som butiksbiträde på butikskedjan Willy’s. Där tjänar hon precis som andra kassörskor med hennes befattning 125 kronor i timmen. För att få ihop 30 000 kronor i månaden jobbar hon kvällar och helger, men 23 procent av dessa skattas bort. 

Antonia Ax:son Johnsson som äger Willys har en förmögenhet som uppskattas till 50 miljarder kronor. De senaste åren har hon tjänat över fem miljoner kronor i månaden, men skattat 18 procent, det visar en granskning från ETC.

Foto: Wikipedia

Antonia är inte den enda miljardär som skattar en lägre andel av inkomsterna än en genomsnittlig kassörska på Willys. När ETC granskade de 1 000 svenskar med högst inkomst visade det sig att de ökat sina inkomster med 67 procent sedan finanskrisen 2008, men de har betalat allt mindre i skatt.

Ingemar Håkansson, rättsexpert på Skatteverket, förklarar för ETC-tidningarna att de låga skattenivåerna delvis kan förklaras med att personer med stora aktieinnehav i högre grad kan styra vilka år de väljer att avyttra och deklarera skattepliktiga inkomster. Skatten på kapital är låg och enligt honom handlar det sannolikt om ett val från riksdagen för att hålla rika människor kvar i Sverige. 
– Jag blir förbannad när jag hör det. Om man har miljoninkomster ska man väl åtminstone betala lika mycket skatt som vi andra, egentligen mycket mer, säger Lilian till ETC-tidningarna.

När ETC-tidningarna ber Ingemar Håkansson kommentera att miljardärer kan skatta lägre än ett vårdbiträde svarar han: 
– Det är ju bestickande, givetvis. Men om man bara förvaltar sin förmögenhet utan att ta ut någon ersättning finns det ju ingenting att beskatta. Någon gång inbillar jag mig att man plockar ut pengarna, och då kommer skatten. Om man fortfarande bor kvar i Sverige, vill säga. 

Dela gärna om du tycker att det svenska skattesystemet är orättvist.