”Sorry, alla människor förtjänar inte att vara på stranden”

Tidigare i veckan skrev vi om Lotte från Norge som blev hånad av en främmande kvinna på stranden – för att hon hade en stomipåse på magen. Den främmande kvinnan tyckte att Lotte var ”äcklig” och att hon skulle sätta på sig kläder och dölja påsen på magen.

Norska bloggaren Thea Klingenberg reagerade starkt när hon läste om Lotte, och har skrivit en klockren text som svar på händelsen. Vi har fått tillåtelse att publicera hennes ord, och jag tycker att alla borde läsa detta.

Läs texten här nedan.

Du kanske tycker att det är en mänsklig rättighet att njuta av solen på en sandstrand, rulla runt i baddräkt och njuta? Det är det inte. Läste om Lotte med stomipåse, som ombads att klä på sig när hon var på stranden. En främmande kvinna gav helt enkelt budskapet till Lotte att hon inte skulle vara klädd bikini. Jag håller med om att alla människor inte förtjänar att roa sig i solen på en strand, så jag slängde ihop en liten lista.

Håll dig borta från stranden om du;

  • Är en skitstövel. Om du vet om att du är en skitstövel så är det ganska enkelt; inte gå till stranden alls, någonsin.
  • Lätt blir kränkt av att se andra människor. De kommer att vara på stranden, de kommer att gå, ligga, och sitta på samma strand som du, de kommer att prata, kanske till och med ha roligt. Om du inte gillar andra människor alls; stanna hemma.
  • Tycker att människor med kroppar är äckliga. Människor har kroppar, och de tar med sina kroppar till stranden. Om du är den typ som tycker det är jobbigt att människor har kroppar, så stranden är definitivt inte platsen för dig.
  • Tycker att människor med annorlunda kropp än du är fula. Om du blir arg och illamående av att se någon med valkar eller stor rumpa, eller smala ben eller påse på magen eller hår under armarna eller kryckor eller rynkor eller hudfärg i en annan nyans än du, ska du inte gå till stranden. Det är det dummaste du kan göra faktiskt. Håll dig långt borta från stranden.
  • Har lätt för att säga till folk du inte gillar, att du inte gillar dem. Om du är den typen som bara känner dig tvungen att säga elaka kommentarer, rulla med ögonen, håna, hata eller allmänt sprida dåliga vibbar, då passar du helt enkelt inte på en strand. Ta med dig din dåliga attityd hem, och stanna där tills du har något trevligt att säga.
  • Hatar barn. Många stränder besöks av barn, om du hatar dem intensivt, kan det åtminstone vara trevligt att googla lite, så behöver du inte vara en skitstövel på stranddagen. Man kan hitta bra platser där barn inte kastar sand och trampar på handdukar, men det kräver kanske att du gör lite forskning. Det enklaste är förmodligen att jobba lite med hatet du bär på, men om du inte vill det, så kan jag rekommendera att åka till en mindre barnvänlig plats. Dessa platser är också till för mindre barnvänliga människor.
  • Om du är den typen som lätt faller för frestelsen att ta bilder av främlingar, och sedan tjockishåna/kroppshåna dem på internet, så bör du hålla sig borta från stränder. Där kommer frestelsen vara stor, och vips, så har du begått ett brott och förstört någons liv. Jag råder sig starkt att stanna hemma.
  • Ogillar sand och sol och vatten. Om du inte gillar en eller flera av dessa tre komponenter, så bör du aldrig sätta din fot på en strand.
  • Kastar skräp runt omkring dig var du än är. Om du är en av dem som älskar känslan av att skapa en svinstia, både av minigrillar, ölburkar, fimpar, pappershanddukar och plastpåsar, och om du på något sätt misslyckas med att kontrollera dig själv när det gäller föroreningar, så det är trevligt om du stannar hemma i din egna stuga, och så långt borta från stränder som du kan.
  • Få lust att sexuellt trakassera människor du ser på stranden. Om du är den typen som plötsligt får för dig att det är okej att vara falsk, gå till attack och vara osmaklig när du ser människor i baddräkt, så får du aldrig gå till stranden. Det är det dummaste du kan göra faktiskt. Håll dig hemma tills du vet skillnaden mellan artighet och trakasserier. 

Här har du. Finns det något mer jag har glömt?

Önskar er alla (både de som ska stanna hemma, och alla ni andra) en underbar sommar!

/ Thea.

Den här texten publicerades ursprungligen på Theas blogg, Theaklingenberg.no, och du kan läsa orginaltexten på norska här.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna