Stefan Holms viktiga budskap: Måste ta ställning när folk hoppar på barn

I dagarna har Sverige skakats av rasism och näthat. Åhléns gick ut med en reklambild på en mörkhyad pojke i luciakläder blev det snabbt en väldigt obehglig ton i kommentarsfältet och dagen efter bestämde sig familjen bakom pojken för att dra sig ur kampanjen.

Nu har flera kända svenskar gått för att stötta pojken i sociala medier genom att lägga upp bilder på sig själva i luciakläder. En av dem är höjdhopparen Stefan Holm.

– Är det då okej att jag, som blekfet fyrtioåring, är det? säger han till VF.

Kampanjbilen har väckt starka känslor i hela landet. Allra mest har de positiva reaktionerna varit men trots det valde familjen att dra sig ur kampanjen. När Stefan Holm såg det kände han att han var tvungen att visa vad han kände. Svaret blev en bild på Instagram.

– Jag har länge varit trött på diskussionen som inträder vid jul och lucia. Och nu tänkte jag att om folk klagar på att en pojke som är mörkhyad är lucia, är det då okej att jag, som blekfet fyrtioåring, är det? säger han till VF.

Stefan beskriver själv för tidningen att han brukar vara dålig på att ta ställning men den här gången kände han att han var tvungen och han hoppas på att det ska bli en ändring i debattklimatet på nätet.

– Det har varit alldeles för lätt att sprida hat på sociala medier alldeles för länge, men nu finns det en stor grupp som börjar ge sig in i diskussionen och göra sig hörda. På sikt kanske det börjar förändras lite, säger han till tidningen. 

Jag säger hatten av till Stefan och alla andra som vågar stå upp mot hatat. 

Instagram

”Enligt somliga var det alltså inte okej med en liten färgad pojke som Lucia i en reklamannons. Då är frågan: Är det okej med en blekfet fyrtioårig man istället?”

#jagärlucia

Var med och dela den här artiken för att visa att ljuset alltid är starkare, speciellt runt lucia! 

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna