SVT:s nya satsning: Ska sända nyheter på lätt svenska för nyanlända.

Den 1 april startar SVT en ny satsning på nyheter på lätt svenska för nyanlända. Programmet är tänkt att fungera som hjälp för nyanlända att lära sig svenska, och kommer att anpassas efter målgruppen. SVT satsar också på att texta program på arabiska och engelska.

I morgon startar SVT:s nya satsning på lättillgängliga nyheter. Nyhetsprogrammet sänds i SVT 2 klockan 17.15 varje dag och håller på i fem minuter. Tanken med programmet är att det ska hjälpa alla nyanlända att ta till sig vad som händer i samhället, skriver SVT.

I programmet blandas ekonomi, politik, inrikes- och utrikesnyheter. Man kommer också att göra en lite annorlunda nyhetsvärdering jämfört med de traditionella nyhetssändningarna.

– Tanken är att man ska få i sig det man behöver när man bor i Sverige. Men vi kommer kanske inte göra precis samma nyhetsvärdering som i de större sändningarna – utan målgruppsanpassa innehållet lite grann. Till exempel måste vi kanske lägga mer tid på att förklara de olika politiska partierna, var de står politiskt. Det går inte att bara slentrianmässigt säga ”Moderaterna”, säger programledare Anna Olsdotter Arnmar till SVT.

Så här skriver SVT:s programbeställare Helena Olsson om den nya satsningen i SVT-bloggen.

”Språkets betydelse för förståelsen av ett samhälle är avgörande. Att kunna delta i det offentliga samtalet, få syn på värderingssystem och bli uppdaterad på vad som händer omkring en är viktigt inte bara för integrationen utan också för känslan av gemenskap.”

Journalisten Salim Alsabbagh säger till SVT att de bland annat kommer att bevaka arabiska webbsidor noga, för att hitta nyheter som kan vara viktiga för målgruppen.

SVT kommer också att satsa på att texta en del program på engelska och arabiska i SVT Play, skriver Helena Olsson i SVT-bloggen. Hon skriver också att i dag är 16 procent av Sveriges invånare födda i ett annat land än Sverige och med den nya satsningen vill SVT inkludera alla i ”berättelsen om Sverige och vår samtid”.

Dela gärna vidare om du tycker att detta är en bra satsning och att alla förtjänar att få del av nyheter och information om vad som händer i världen.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna