Tanten stirrar på dottern med Downs syndrom, men främlingens 10 ord lämnar mamma i tårar

Att ha barn är ett heltidsjobb och många småbarnsföräldrar kämpar med att få vardagen att få ihop.

Tvåbarnsmamman Pam är inget undantag.

För att få en paus i vardagen smet hon in på kaféet Tim Hortons, med sina två små flickor.

Men tyvärr fanns det några där inne som förstörde familjens mysiga stund. 

En tant satt och stirrade på Pam och hennes döttrar Emma och Sophia. Hon och en väninna viskade och pekade på framför allt Sophia. 

Sophia föddes med Downs syndrom och Pam är van vid att många människor tittar lite extra och skrattar åt hennes dotter – men det betyder inte att det är okej.

Själv märker Sophia inte av att folk fnissar bakom hennes rygg – men det gör ont i Pam hjärtas när folk inte kan behandla hennes dotter som alla andra barn.

© Facebook/Sliceoflife

”Jag satt där och såg dessa två kvinnor vrida på sig, för att få en bättre skymt av henne (Sophia). De brydde sig inte ett dugg om att jag försökte stirra tillbaka. Det irriterade mig. Det irriterade mig något oerhört”, berättar Pam. 

Ytterligare ett par närmade sig sedan familjens bord och då hade Pam taggarna utåt. Hon kokade inombords och kände ilskan stiga när paret gick närmare för att få en bättre titt på hennes lilla dotter. 

Men Pam skulle snart bli totalt överrumplad.

Paret hade inga onda avsikter. I själva verket gav mannen Sophia en high-five och hälsade på henne. Sophia svarade med ett leende och ett skratt. 

Då tittade mannen på Pam, med tårar i ögonen. 

Han berättade att han hade en historia han ville dela med henne. Han var osäker på om han kunde berätta den utan att orden skulle stocka sig i halsen, men Pam uppmuntrade honom att att börja prata. 

© Facebook/Sliceoflife

Mannen förklarade att han sett på de lokala nyheterna häromkvällen. Det var ett inslag om om en mamma som hade fött ett barn med en grav funktionsnedsättning. Hon försvarade sitt val att behålla barn och att inte göra abort – vilket hennes läkare hade uppmuntrat henne till att göra. 

”Han tittade på mig precis innan han vände sig att gå därifrån och sa: ”Du är en vacker person. Din dotter är vacker. Grattis!”

Just där och då, i mitten av en hektiskt kafé, brast det för Pam. De var tårar av medkänsla och glädje, eftersom någon äntligen erkände hennes dotter som den välsignelsen hon verkligen är.

Pam berättar:

”Jag började genast gråta. Där satt jag mitt på ett kafé och grät i pappersservett. Den här mannen var en komplett främling, men han var en av de första som gratulerade för min dotter Sophia. Han var den första främling som såg hennes värde som människa. I en värld där folk viskar och tittsar på min dotter, såg den här mannen hur mycket hon betyder, att hon är viktig”. 

© Facebook/Sliceoflife

På Newsner står vi upp för alla människors lika värde och därmed också alla människors lika rätt att synas, göra sin röst hörd och existera – gilla och dela gärna om du håller med!