Tiotusentals kvinnor drabbas varje år av det otänkbara. Här är platsen som hjälper dem att bryta sig loss från mardrömmen.

Hemmet ska vara en säker plats där vi kan slappna av och hämta kraft. Men för tiotusentals svenskar stämmer inte det. Kvinnor över hela Sverige kommer till sina hem och känner sig otrygga och rädda. Därför måste vi tillsammans våga prata om våldet mot kvinnor i nära relationer. Men vi måste också prata om hjältarna som hjälper dem som råkar illa ut och erbjuder trygga platser som kan vara startpunkten för ett nytt liv. Ett tryggt hem är början på ett tryggt liv.

Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år. I knappt hälften av dessa fall har offer och förövare en nära relation.

Våldet kan vara svårt att upptäcka – för det behöver inte vara en blåtira eller blåslagna armar. Det psykiska våldet är i många fall än mer framträdande. Hot och kränkningar är ofta vardag för kvinnor som drabbas av våld.

Mörkertalet för utsatta kvinnor är stort då det tyvärr är många som inte vågar anmäla – och söka hjälp.

En anledning kan vara att man inte vet vilket stöd som finns där ute. Förutom till exempel kvinnojourer finns det även ideella jourhem för utsatta kvinnor och barn. Hem där utsatta kvinnor kan få hjälp att bryta sig loss och starta den läkande processen som det innebär att ta sig ifrån ett destruktivt förhållande präglat av våld.

I sådana miljöer är det extra viktigt att rummen känns trygga. Hemtrevlighet kan betyda väldigt mycket när man befinner sig i en utsatt situation.

Lo Bjurulf är terapeut och inredare. Hon använde sig av sina lärdomar från båda de två världarna för att skapa säkra miljöer när hon nyligen inredde ett av Stadsmissionens jourhem.

 

TRYGGHET var ledordet när Lo Bjurulf inredde Stadsmissionens jourhem. Lägenheten ligger på en hemlig adress för att skydda de boende.

bild1ahlens

– Det finns tre ledord: Gemenskap, kreativitet och hållbarhet, berättar Lo. Hon vill med sin inredning skapa en plats som framför allt ger trygghet och ro. En plats där den ”läkande processen” kan inledas.

LJUST ska vara den första känslan man får av rummet, säger Lo Bjurulf

web campain

Förutom en lugn plats, ska det också finnas utrymme för kreatitivet. Att prata, måla och skriva om sina upplevelser är ett effektivt medel för att hantera traumatiska upplevelser, menar Lo Bjurulf.

web campain

När hon var på plats i lägenheten träffade hon kvinnor som bodde på jourhemmet. Deras reaktion när de såg inredningen var hjärtevärmande.
– En kvinna sa direkt: ”Det här känns som ett hem.”

web campain

(Annons från Åhléns) Åhléns tycker att alla ska kunna njuta av ett fint och trivsamt hem – även de som inte kan bo i sitt eget. Därför kan man nu köpa produkter på åhlens.se som också blir en gåva till Stadsmissionens boenden för att bidra till en mer trivsam miljö för utsatta kvinnor. Klicka här för att komma till produkterna på Åhléns nylanserade webbshop.