Tummen upp till Jonatan som ägnar julhelgen åt att laga mat till hemlösa

För 24-årige Jonatan kunde julhelgen innebära presenter och ett glatt firande med nära och kära hemma i södra Sverige. Istället väljer han att stanna i Stockholm för att laga och ge mat åt hemlösa hela julen, vilket han gör för andra året i rad. 
– Nu har jag bestämt mig för att göra om det, men i mycket större skala, skriver Jonatan på Facebook. 

24-årige Jonatan Ödman bor i Stockholm men har sin familj i södra Sverige. När han blev schemalagd att jobba dagen innan och efter julafton förra året stod det klart att han inte kunde åka hem till sin familj, vilket gav honom en idé. 

Avsaknaden av nära och kära fick Jonatan att tänka på alla ensamma och hemlösa människor som har det tufft under julen. Han bestämde sig för att göra skillnad. 
– De som är ute på gatorna glöms bort. De är ingen som riktigt tänker på dem då. Så jag tänkte att eftersom ingen annan kommer att gå ut till dem på julafton så kan lika gärna jag göra det, säger Jonatan till Expressen

Jonatan som arbetar i restaurangbranschen, ställde sig och lagade mat och kokade glögg, som han sedan delade ut med en kompis när det mörknade. 
– Stockholm är en stad med många människor och de flesta som sitter längs med vägarna får i alla fall tillräckligt så att de kan äta varje dag. Men på julafton, som ändå är en dag då man ska ge kärlek och visa medmänsklighet, sitter majoriteten av alla människor hemma med julbord med sina närmsta, säger han.

Facebook/Jonatan Ödman

I år har Jonatan valt att göra en större insats för att fler människor ska få en lättare jul. Genom ett Facebook-evenemang uppmuntrar han allmänheten att hjälpa till. Han skriver att i praktiken så lagar han en massa mat, som han sedan behöver hjälp att dela ut till stadens hemlösa. 

”Har du inga planer på jul så tycker jag definitivt att du ska följa med och göra världen en bättre plats! Tacka dock inte ja om du sen inte kommer, jag kommer att köpa in den mängd mat som vi har möjlighet att dela ut.”, skriver han. 

Vill du veta mer om Jonatans initiativ för hemlösa hittar du evenemanget här

Tack vare Jonatan kommer julen inte bli lika svår som den skulle kunnat bli för många hemlösa och ensamma.

Dela gärna så att fler får veta om Jonatans initiativ för hemlösa i jul.