Turkiet tar bort åldersgräns för sex med barn

Den turkiska författningsdomstolen har beslutat om en ändring av landets sexuallagstiftning.

Innan var det olagligt att ha sex med barn under 15 år – men nu är det inte det längre. 

Beslutet väcker stor ilska runt om i världen och många oroas över att lagändringen kommer leda till att de som begår sexuella övergrepp på barn går ostraffade.

Den nya lagen ska träda i kraft den 13 januari 2017, skriver Aftonbladet

Tidigare har det varit olagligt att ha sex med barn som är under 15 år i Turkiet, men det ändras alltså nu. 

Enligt den nya sexuallagstiftningen ska det nu räcka med samtycke för att räknas som myndig. Beslutet är kontroversiellt och har väckt starka reaktioner, lagändringen godkänndes bland annat med en knapp majoritet – sju röster mot sex.

Den turkiska författningsdomstolen tog upp saken efter en lagtolkning i en lägre instans, som fastslagit att barn mellan 12 och 15 år bör räknas som sexuellt myndiga.

”Lagen måste skilja mellan ett fyraårigt barn och en fjortonåring, som kan förstå innebörden av sexuella relationer och kan ge sitt samtycke”, står att läsa enligt DN.

Kvinnorättsaktivister går nu ut och fördömt nya lagändringen. 

– Det här beslutet kommer att leda till oönskade äktenskap. Människor kommer att kunna kidnappa och våldta barn, gifta sig med dem vid en tidig ålder och hindra dem från att gå till skolan. Vi ser nu över om vi kan få dem att upphäva beslutet, säger Canan Güllü, ordförande för turkiska kvinnoförbundet TKDF, till Hürryiet Daily News

Bahar Gökler, ordförande för en organisation som arbetar för att förhindra övergrepp mot barn, är också kritisk. 

– Först och främst är alla individer under 18 år ett ‘barn’ enligt internationella konventioner. Att försöka söka samtyckte med ett barn när det handlar om sexuella övergrepp är helt uteslutet, säger han enligt Aftonbladet. 

Enligt Dagens Nyheter har redan 3,5 miljoner barn ingått äktenskap i Turkiet och på senare år har allt fler föräldrar bett om att få gifta bort minderåriga döttrar. Med den nya lagen blir ansökningarna överflödiga.

Vi på Newsner anser att alla påtvingade giftermål, oavsett ålder, där samtycket inte finns och där brudens eller brudgummens åsikter inte respekteras eller ignoreras, är fullständigt oacceptabelt. Dela gärna om du håller med.