Ursprungsbefolkningen jublar när kritiserad oljeledning stoppas

I månader har USA:s ursprungsbefolkningen protesterat mot en oljeledning i Standing Rock Sioux-reservatet i North Dakota.

Och nu får företaget Dakota Access Pipeline vika sig. 

Den planerade oljeledningen kommer inte gå genom reservatet och kommer istället att dras en annan väg, skriver Aftonbladet

Siouxstammen Standing Rock har under flera månader kämpat för oljeledningen inte ska dras genom deras reservat och tusentals aktivister har engagerat sig i frågan. 

Våldsamheter har blossat upp och hundratals har skadats när polis använt tårgas, gummikulor och vattenkanoner mot demonstranter.

Urprungsbefolkningen menar att oljeledningen skulle kränka deras vattenrättigheter och kulturvärden som är kopplade till marken, företaget å sin sida hävdar att oljeledningen inte skulle komma att påverka invånarna i reservatet. 

Men under söndagen kom beslut från president Obamas adminstration: Tillståndet för bygget av ledningen har dragits tillbaka av Förenta staternas arméingenjörkår. 

”Siouxstammen Standing Rock och all ursprungsbefolkning i landet kommer att vara evigt tacksam till Obama-administrationen för detta historiska beslut”, meddelade stammens talesman Dave Archambault, enligt Aftonbladet