10-årig flicka nekades skolskjuts – för att hon inte pratar svenska

En tioårig flicka fick inte åka med skolbussen från Diö Skola, i Älmhult. Anledningen var att hon inte kunde svenska, enligt flickans bonuspappa Ulf Pramberg till P4 Kronoberg.

Det var här om dagen som den 10-åriga flickan skulle åka med skolbussen hem från skolan som hon plötsligt nekades att kliva på bussen.

Foto: Shutterstock/ Fredrik Sandberg,TT

Enligt flickans bonuspappa Ulf Pramberg var anledningen att hon inte talade svenska.

– Flickan skulle åka med skolbussen hem. Och där var lärare, en rektor, två busschaufförer och elever som hörde det här också, att hon blev nekad att stiga på bussen, säger Ulf till P4 Kronoberg.

Situationen löste sig till slut och efter många om och men fick flickan stiga på bussen.

– De svensktalande barnen fick hoppa på före, men dottern fick inte gå ombord för hon kunde inte språket och det är vad läraren som ringde till mig sa ordagrant. De tvingade busschauffören att ta med dottern. Och till slut så gjorde han det, säger Ulf till radion.

Händelsen är polisanmäld

I ett mejl till P4 Kronoberg skriver David Lindquist, vd på Flexbuss, att flickan inte fanns med på den turlista som den aktuella chauffören hade och att han hade svårt att kommunicera med barnet som inte pratar svenska.

Händelsen är polisanmäld som olaga diskriminering. 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);