10-åring har uppfunnit en genial pryl som kan rädda barn från att dö i varma bilar

Varje varm sommar läser vi om det.

Det hemska som inte får hända – barn som blir lämnade i varma bilar och dör av hettan.

Men en 10-årig pojke kan ha kommit på en lösning som kan rädda hundratals med barn från att dö. 

En varm dag kan bilen bli till en dödsfälla. När solen ligger på stiger temperaturen snabbt och bilen förvandlas till en bastu. För småbarn blir det snabbt för varmt och om de lämnas ensamma för länge i varm bil svävar de i livsfara. 

Bilen kan även bli en dödsfälla för våra hundar och husdjur. De klarar heller inte av värmen och varje år får vi tyvärr läsa om hundar i Sverige som avliver i värmen. 

I USA är det ett stort problem med barn som dör i varma bilar – sedan 1998 har runt 712 barn dött av värmeslag efter att lämnats ensamma i bilen, enligt en rapport.

bild4.inne
© Bildkälla: Youtube

Men tack vare 10-årige pojken Bishop Curry, från amerikanska delstaten Texas, kan kanske de här tragiska nyheterna vara något vi snart slipper läsa om. Bihop berördes djupt när ett litet barn i ett grannhus dog just i en varm bil. Han bestämde sig för att försöka göra något åt det – och började att skissa på en pryl som rädda liv.   

bild3.inne
© Bildkälla: Youtube

Maskin som Bishop tog fram ska känna av om temperaturen i bilen börjar bli för hög – och då blåsa in kall luft.

Prylen ska även ha en antenn, och automatisk kunna varna föräldrarna samt räddningstjänsten, uppger tv-kanalen NBC.

bild2.inne
© Bildkälla: Youtube

Än så länge finns maskinen bara på planeringsstadiet. Men tillsammans med sin pappa har Bishop lyckats samla in mer än 200 000 kronor för att utveckla, bygga och ta patent på maskinen

Den här prylen skulle verkligen behövas, inte minst i Sverige. En tragedi inträffade 2013 när en pappa i Eslöv glömde sin 2-årige son i bilen ute på en parkeringsplats. Under eftermiddagen på jobbet kom han på det hemska och rusade ut till bilen.

Men pojkens liv gick inte att rädda.

Kanske hade Bishops maskin kunnat göra skillnad – och räddat ett litet liv? 

Vi hoppas att maskinen snart kommer ut i affärerna! Dela gärna vidare om du också  gillade 10-åringens maskin och vill att fler ska få läsa om den   

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna