1000-tals barn fick spruta mot mässling – nu misstänks vaccinet vara fel

Efter att en stor mässlingsepidemi bröt ut i Italien stod föräldrar på kö för att vaccinera sina barn. När personal på en vårdcentral i norra Italien hörde att barnen inte grät när deras kollega vaccinerade dem blev de misstänksamma. När de sedan hittade spår av medicinerna som barnen skulle fått i en papperskorg besannades deras farhågor – barnen hade inte fått vaccinet. 

1 900 fall av mässling har rapporterats i Italien på bara fyra månader. Det är alarmerande siffror som gjort att vårdcentraler över hela landet fyllts av barnfamiljer. I samband med det uppdagades en vårdskandal som kan ha påverkat tusentals barn i Italien, det rapporterar SVT.  

En sjuksköterska kan ha låtsats vaccinera barn i flera år utan att någon vetat det. Hade det inte varit för att kollegorna reagerat på att barnen inte grät när de fick sprutor så hade det hela kunnat fortsätta. 

De vaccin som flera barn skulle fått genom sprutor hittades i papperskorgen, vilket gjorde att man i veckan testade ett hundratals patienter som vaccinerats av sköterskan. Då bekräftades misstankarna – ingen av patienterna var vaccinerad. 

Anledningen till att sköterskan ska ha gjort detta är oklart, men sjukvårdschefen Francesco Benazzi misstänker att hon gjort det på grund av sin misstro till vaccin. 
– Jag ber om ursäkt till föräldrarna och familjerna. Jag tror att vår internutredning kommer leda till att sjuksköterskan får sparken, säger sjukvårdschefen Francesco Benazzi enligt SVT.

Såhär ska det inte få gå till inom vården. Dela gärna för att uppmärksamma andra så att kontrollerna skärps.