11 enkla saker vi alla kan göra för att hjälpa Sveriges hemlösa.

I Sverige finns tusentals människor som av olika anledningar tvingas leva sina liv på städernas gator. Situationerna de utsätts för varje dag är något många av oss aldrig ens kan föreställa sig. Men det finns enkla saker som vi alla kan göra för att ge dessa människor ett drägligare liv eller hjälpa de organisationer som arbetar för att hjälpa utsatta personer. Här är 11 enkla saker alla kan göra för att hjälpa våra hemlösa.

1. Skänk kläder eller andra saker

Genom att skänka kläder, möbler, porslin och dylikt till exempelvis Stadsmissionen går din gåva till sociala verksamheter eller säljs vidare för ny användning i second handbutiker där personer får möjlighet att närma sig arbetsmarknaden via arbetsträning.

2. Bli volontär

Som det låter – hjälp till där det behövs.
– Många människor kommer till oss och jobbar helt gratis och hjälper till där det behövs, kanske med att diska eller på annat sätt. Det är ett väldigt uppskattat inslag i vår verksamhet då volontärerna samtidigt delar med sig av ett annat sätt att leva och pratar och ger bekräftelse till de vi jobbar med, säger Anne MacKey, verksamhetsledare på Stadsmissionens Center i Stockholm.

3. Anordna kurser

Är du duktig på någonting speciellt? Då går det alldeles utmärkt att anordna en kurs eller sätta ihop en filmgrupp.
– Jag vet en författare som har hållit i en skrivarkurs i 15 år. Det hjälper människor i utsatthet att få skriva sin historia och bearbeta saker de gått igenom, säger Anne MacKey.

4. Bli månadsgivare

På Stockholms Stadsmissions hemsida kan du enkelt skänka valfri summa varje månad för att bidra till verksamheten.

5. Matmissionen

I Rågsved utanför Stockholm finns en social supermarket som möjliggör arbetsträning, bidrar till minskat matsvinn och ger ekonomiskt utrymme för personer som lever i ekonomisk utsatthet. Genom att handla i butiken bidrar du till såväl minskat matsvinn som till att stötta Stadsmissionens verksamhet.

6. Bemöt med respekt

Att skänka saker eller pengar är en sak. Men det kanske mest grundläggande vi kan göra är att behandla varandra med respekt.
– Alla har vi olika förutsättningar i livet, världen är inte svart eller vit. Det kostar ingenting att se någon i ögonen på gatan, utan förakt, det räcker. Att se sin medmänniska och bekräfta den gör väldigt mycket för ens självbild, säger Anne MacKey.

7. Våga prata om det

Hemlöshet försvinner inte bara för att vi inte pratar om det. Därför: prata om det med dina vänner och din familj, väck debatt, så att fler uppmärksammar det faktum att vi faktiskt har människor som tvingas bo på gatan.

8. Starta en insamling

På webbplatsen BetterNow kan du starta en egen insamling av pengar till Stockholms Stadsmission via nätet, till exempel vid en födelsedag, som en gemensam aktivitet på jobbet eller som en tävling mellan två idrottsföreningar.

9. Anlita Blixtjobb

Stockholm Stadsmissions verksamhet Blixtjobb syftar till att hjälpa en socialt utsatt grupp människor tillbaka på fötter. Blixtjobb tar uppdrag inom en mängd olika områden såsom städning, målning, reklamutdelning, parkarbeten med mera.

10. Tänk på de här människorna resten av året också

Många av oss blir lite extra givmilda i samband med julen. Men människor i hemlöshet lever i en utsatt situation även resten av året. Därför måste vi hjälpas åt att påminna varandra om att tänka på och försöka hjälpa dessa människor även under årets resterande månader.

11. Skänk 100 000 måltider

Var med och skänk 100 000 måltider till Sveriges Stadsmissioner. Gå till sverigesstadsmissioner.se/cokejul och skriv in koden du hittar på insidan av korken på Coca-Cola-flaskan.

(Annons från Stadsmissionen/Coca-Cola) Klicka här för att skänka en måltid.