11 regler du alltid bör följa – när du besöker en nybliven förälder

Att en familjemedlem eller nära vän får barn är underbart. Man ser fram emot att få hålla den där varma lilla fjuniga bebisen och gosa med den, och man tänker att föräldrarna säkert bara blir glada för ett spontant besök, så det är fritt fram, eller? 

Det finns några saker som bara de som fått barn förstår, därför har sidan Mom listat regler som ska vägleda personer som ska hälsa på nyblivna föräldrar. En lista som kan vara behändig om du inte vill driva dem till vansinne. 

1. Dyk inte upp oanmäld

Shutterstock

Att helt plötsligt få en liten bebis att ta hand om kräver 24 timmars tillgänglighet för en förälder. Det ska ammas, bytas blöjor, nattas, torkas dreggel, torkas snor, och det blir inte många timmars sömn för föräldern själv. Därför kan ett oväntat besök vara det sista en mamma behöver, för just då kanske bebisen skrikit hela natten. Att vara värdinna för besök kanske inte är det mest önskade just då. 

2. Tvätta händerna innan

Även om du tycker att det är löjligt så kommer det inte ändra det faktum att nyblivna föräldrar är livrädda för baciller. När du kommer hem till någon som just fått barn – tvätta händerna så att föräldern ser det så slipper du skeptiska blickar.  

3. Kom inte dit förkyld

Shutterstock

Även om du anser dig själv som ”bara lite snuvig” så kommer du att ses som en källa av baciller om du äntrar en nybliven förälders hem. Ta besöket en annan gång om du inte känner dig helt hundra. 

4. Lämna barnen hemma

Shutterstock

Barn som springer omkring eller låter skapar stress, vilket spädbarnsföräldrar inte behöver mer av då det kan locka fram ångest. Lämna andra barn hemma och kom dit själv. 

5. Erbjud att hjälpa till

Barnet går alltid först, därför får saker som disk och sopor vänta. Att erbjuda en hjälpande hand kan betyda mycket för någon med en bebis. 

6. Be inte om att få hålla bebisen

Shutterstock

Nyblivna mammor är överbeskyddande, så är det bara. Var inte ”på” om att hålla bebisen, om föräldrarna känner sig trygga med dig så kommer de att erbjuda dig att hålla bebisen.

7. Glöm inte bort mamman 

Att bli mamma för första gången innebär ett helt nytt liv för en mamma som helt plötsligt måste åtsidosätta sig själv helt. Därför kan hon uppskatta att få frågor om hur hon mår eller om andra saker i hennes liv. Visa intresse för henne och ge kärlek.

8. Prata om något annat än bara bebisen

För en nybliven förälder är det bebisen som gäller dygnet runt förutom de stunder då den sover, och då måste mamman eller pappan sova själv. Tveka inte att fråga om något annat än bebisen. 

9. Stanna inte kvar för länge

Bebisen kräver uppmärksamhet hela tiden och därför behöver den en utvilad mamma. Stanna inte för länge hos nyblivna föräldrar, de kan känna press att underhålla sin gäst trots att de inte har ork eller tid. 

10. Ta med fika

När man får besök vill man gärna vara en bra värd och bjuda på fika eller liknande, men för en spädbarnsförälder kan det vara svårt att hinna ordna. Ta med dig fika så behöver inte mamman tänka på det. 

11. Prata inte om oroligheter

Tänk på att det finns en ständig oro och ängslighet hos en nybliven mamma. Undvik att prata om hemskheter och få henne istället att bli avslappnad. 

De här punkterna är säkra tips för den som vill att besöket hos en nybliven förälder ska bli så bra och uppskattat som möjligt. Många har nog inte tänkt på detta, så dela gärna för att låta andra ta del av tipsen.