11 saker jag som 30-åring önskar att jag vetat när jag var 18.

Alldeles nyligen fyllde jag 30 år. För egen del har jag än så länge sluppit undan de flesta former av ålderskris. Men det finns fortfarande saker jag önskar att jag visste och saker jag gärna gjort i mina yngre dagar. Det här är 11 saker jag önskar att mitt 18-åriga jag hade vetat.  

1. Res mer

Skippa karriären och allt ansvar. Det gjorde inte jag. När flera polare jobbade ett halvår och sparade för en lång Asienresa satt jag på ett värdelöst lagerjobb där jag vantrivdes. Som äldre minskar möjligheten att resa på samma sätt, räkningar ska betalas, utgifterna blir fler och semestern sätter stopp för längre resor. Se till att du tar dig ut i världen, aldrig någonsin har jag ångrat en resa!

2. Gör egna saker

Jag jobbade på ett lager i fem år, det gav mig absolut ingenting. Skit i att hjälpa andra att nå sina mål och satsa på dig själv istället. Oavsett om det är att upptäcka nya jobb, resa eller förverkliga din egen dröm.

3. Sluta kolla på TV

Helt allvarligt. Kan någon säga att TV:n, datorn eller mobiltelefonen någonsin varit med på ens topplista över upplevelser? Man blir inte bättre på något av att kolla på TV och det bästa som händer sker aldrig framför en skärm. Jag lovar dig, Netflix finns kvar i morgon också.

4. Karriären

Skit i den bara. Allt sådan har man gott om tid att må dåligt över i äldre ålder. Lita på mig som jobbade i fem år med ett jobb jag verkligen hatade och inte använde pengarna till något vettigt. Visst, jag hade en inkomst, men det var fem år jag aldrig får tillbaka. Om du påbörjar din karriär, oavsett om det är lastbilschaufför eller läkare när du närmar dig 30 spelar ingen roll. Vi kommer ändå inte få gå i pension först vi är närmare 80.

5. Våga lite på människor

Jag har blivit bränd och besviken på människor mer än jag vill erkänna. Men det spelar ingen roll, även om det förstör dina idéer, vänskap eller kärlek. Det finns ingen anledning att inte lita på folk till dess att de ger dig en anledning att inte lita på dem.
Man behöver för den sakens skull inte vara naiv, det finns folk som faktiskt bara förstör.

6. Våga träffa människor

Det bästa som kan hända dig sker tillsammans med andra personer. Jag ser mig som ganska social, men jag ångrar ändå att jag inte var mer aktiv över att träffa nya människor. De kan hjälpa dig att växa och bli bättre. Men vissa kommer också att dra ner dig. Det vet jag lika bra som någon och har med åldern insett att det finns inget mer fantastiskt än rätt person.
De flesta är OK, många är genomsnittliga. Men vissa är fantastiska!

7. Värdera din tid

Jag har lagt alldeles för mycket tid på personer som inte uppskattat min tid på samma sätt. Är de inte angelägna om att höra av sig till dig, fokusera på de som istället vill vara med dig. Tycker de att de ”är för upptagna att kunna ringa tillbaka” så tycker de nog inte lika högt om dig som du gör. Så varför anstränga dig på dessa istället för de som vill umgås med dig?
Glöm för all del inte bort familjen och dina föräldrar! Ett samtal från mamma eller pappa upplevde jag ofta som jobbigt och tidsödslande, men tänk vad lite man behöver ge tillbaka för allting du fått från dina föräldrar. Uppskatta deras tid och allt de gjort för dig!
På samma sätt ska man inte heller ödsla andra personers tid. Kom ihåg att du är precis lika mycket värd som nästa och det fungerar exakt likadant åt båda håll.

8. Misslyckas

Jag hatar att misslyckas. Men med tiden upptäckte jag också att det är så jag verkligen utvecklades, så länge jag tog med mig något från ett misslyckande.
Så våga misslyckas och gör det ofta. Det är så vi lär oss. Oavsett om det är i kärlek, träffa nya vänner, idrott eller bara för att lära dig spela gitarr.
Tar du lärdom av ett misslyckande så växer du, annars har du bara misslyckats. Man behöver inte tycka om att misslyckas, det viktiga är att våga göra det.

10. Framgång

Kom över karriärtankarna och släpp det bara. Jag jobbade alldeles för hårt som ung utan något mål och det betalade knappast av sig. Man kommer inte vara framgångsrik som 20-åring. Njut av det!

11. Tålamod

Jag ville att allting skulle hända på en gång och trodde att jag tidigt skulle bli framgångsrik i det ena och det andra. I efterhand önskar jag att jag bara släppt detta och tagit det senare. Dessutom har jag insett att det som är värt mest tar också längst tid.
Jag hittade ett väldigt bra uttryck eller ordspråk – kalla det vad du vill. Men jag tycker att det passar perfekt för de yngre.

Planera för årtionden. Tänk för år. Arbeta för månader. Lev för dagen.

Det här är som sagt vad jag har lärt mig med åldern och som jag gärna vetat om och tänkt på när jag var i 20-årsåldern. Det kanske inte stämmer med alla och vissa har kanske levt exakt så här. Har man fler tips eller någon som skulle vilja läsa om detta så får ni mer än gärna dela med er av det här.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.