12-åriga Andreas behöver assistans dygnet runt – nu blir familjen fråntagna all hjälp

12-åriga Andreas lider av grav autism, ADHD, epilepsi och har en utvecklingsstörning. Han behöver tillsyn dygnet runt. Men istället för dubbel assistans blev familjen i juli fråntagna den de hade.

I TV4s Nyhetsmorgon gick de i morse ut med ett desperat rop på hjälp.

Johan och Annika Erkesjö jobbar båda som sjuksköterskor, men har svårt att hinna med jobb och vardag. Deras son tar upp så gott som all deras tid. Andreas lider av grav autism, ADHD, epilepsi, har en utvecklingsstörning som gör att han har en mental ålder på 1 till 2 år.

Sonen behöver tillsyn dygnet runt, det har familjen läkarintyg på. Men trots de har nu Försäkringskassan beslutat att dra in all assistans.

Om Andreas inte får tillsyn dygnet runt är det fara för hans liv. Annika berättar om en mardrömsdag då hon råkade somna, och Andreas började krampa.

– Jag vaknade till efter 45 minuter och han har krampat, jag vet inte hur länge. Han är nerkissad i sängen, han kunde lika gärna varit medvetslös, berättar hon för TV4.

Familjen har nu panik över att de fått hans statliga assistansersättning från Försäkringskassan indragen.

Tyvärr är Andreas familj inte ensam. Allt fler personer får sin assistans indragen – idag får så många som 90 procent av de som ansöker avslag.

– Det här är katastrof, det är bedrövligt och det är skandal, säger Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU).

Hon berättar att den indragna assistansen gör att många barn hamnar på barnboende istället, en utveckling i Sverige som vi inte haft på många år.

Anledningen till att det blir så här är att Försäkringskassan har fått väldigt tydliga besparingsdirektiv från regeringen, berättar Maria Persdotter.

– Det är ett politiskt ansvar faktiskt. Därför är det ledsamt att ingen från regeringen vill ta den här debatten.

Maria, som själv har en dotter som är i behov av personlig assistans, berättar att man som förälder idag lever i ständig skräck för att assistansen ska dras in eller minskas.

Här nedan kan du se TV4s inslag om familjen och en intervju med Maria Persdotter.

Så här ska det inte behöva vara! Alla kan se att Anderas behöver assistans. Dela gärna den här historien vidare och uppmärksamma andra på hur det faktiskt ser ut i vårt land idag. Kanske kan vi få politikerna att lyssna då.

Publicerad av Newsner familj