125 000 norrmän protesterar mot Halloween på Facebook: Vill ta tillbaka julbocken i stället.

Över 125 000 norrmän har fått nog av Halloween. Nu vill de stoppa det amerikaniserade firandet – och ta tillbaka julbocken.

I Facebook-gruppen ”Ut med ”Knask eller knep”, inn med julebukk” har över 125 000 upprörda norrmän startat ett nationellt upprop. Gruppen startades av en kvinna från Trondheim som beskriver uppropet så här på Facebook.
”Det är inte firandet av halloween i sig eller allhelgonahelgen som är problemet. Men det är att man har smugit till sig en kommersiell praxis med tiggeri vid dörrarna, annars hotar man med att kasta ägg på husen”.

I forumet skriver de också att ”i stället för att kopiera alla amerikanska traditioner tycker jag det är bättre att faktiskt bevara våra egna”.

Och hundratusentals norrmän håller med henne. I stället för Halloween vill de att man ska göra som man gjorde innan Halloween kom till landet: Klä ut sig till julbock och sjunga julsånger.
– Jag tror att det är bättre att barnen sjunger julsånger vid dörren än att hota med bus om de inte får godis, säger hon till norska TV2 som rapporterar om uppropet på Facebook som har fått stor uppmärksamhet.

Bildkälla: Wikimedia.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.