15 saker du aldrig får glömma om du älskar någon som är deprimerad

Depression är en allvarlig sjukdom som ofta går omgivningen obemärkt förbi.

Människor med dold depression kan kämpa helt ensamma mot sina demoner utan att någon i ens omgivning förstår.

De vill inte tynga andra med sina problem.

Här följer 15 beteenden som du borde känna till om du älskar någon som är deprimerad.

Flickr

1. De är ofta mycket begåvade och bra på att uttrycka sig

Det är inte speciellt ovanligt med psykiska problem hos kändisar, deras eget lidande kan på något sätt ge dem fler sätt att uttrycka sig. Även om vi inte alltid ser det reflekteras ofta måendet i deras arbete.

De plockar fram något vackert ur sitt eget mörker.

2. De söker konstant efter mening

Alla söker vi en mening med livet, och vi vill alla känna oss betydelsefulla. De som lider av depression är inte annorlunda. De är dock mer mottagliga för att känna sig otillräckliga och ångestfyllda. Därför är de ständigt på jakt efter någonting de känner att de inte kan uppnå.

3. De skriker efter hjälp men är helt stumma

Vi behöver att hjälp ibland, men om vi inte är uppmärksamma kan det vara lätt att missa signalerna. Om du lär dig att hålla koll på signalerna kan du skapa ett starkt band fyllt av förtroende.

4. Substanser fungerar inte på samma sätt

En person som är deprimerad vet ofta vad som får dem att må bättre. Kanske hjälper en stor kopp kaffe med socker, för att bli på lite bättre humör, eller så måste de ta en receptbelagd tablett. Men det är inte lika enkelt som att ta en Alvedon när du har huvudvärk och sen vips är allt bra igen.

5. De tänker ofta på döden

Personer som är deprimerade tänker ofta på sin egen dödlighet och söker svar på livets svåraste frågor. En del lider av självmordstankar medan andra inte har det.

6. De har annorlunda matvanor

Människor som är deprimerade kan ha svårt att äta när de mår som sämst, andra äter mer, det varierar från person till person.

7. De har konstiga sömnmönster

En som är deprimerad kan ha svårt att ens ta sig ur sängen. Medan vissa sover i dagar kan andra inte sova alls. En känsla av hjälplöshet tar över.

8. De är livrädda för att bli övergivna

Alla som någon gång blivit övergiven, vet hur fruktansvärt det kan kännas, och för en stund rasar hela världen samman. Om du tyckte att det var jobbigt, upplever någon som är deprimerad att det är mycket värre. De bygger upp egna skyddsnät för att skydda sig från att behöva uppleva samma känsla igen.

9. De är mästare på att komma på ursäkter

Om de inte orkar ses, eller inte svarar när du ringer kan du vara säker på att få en mycket detaljerad och trovärdig ursäkt. Börjar ni prata om något känsligt kan ni plötsligt prata om något helt annat, utan att du ens märkt att ni bytt samtalsämne.

10. De kommer på egna sätt att lindra sina symtom

Det finns mycket man kan göra för att påverka sin kropp och själ att må bättre. Till exempel är det vanligt att dämpa sin ångest med träning, musik eller promenader.

11. De är experter på att vara låtsasglada

Människor som är deprimerade kan få alla i som omgivning att tro att de är glada.

Låter de sina känslor komma ut är de rädda att de ska få andra att må dåligt.

12. De söker efter kärlek och acceptans

Människor med dold depression döljer den inte för att vara oärliga, de försöker bara skydda sig själva. De vill vara älskade och accepterade precis som alla andra.

13. De har svårt att stänga av

De har tusen saker som snurrar i hjärnan och har en benägenhet att överanalysera. Deras hjärnor absorberar allt som kommer i deras väg och få saker filtreras bort.

14. När andra mår dåligt gör de också det

När andra känner sig nere, lider de också. Andras känslor triggar igång deras smärta och den kan vara förlamande.

15. De tror alltid att det värsta ska hända

Trots att det är jobbigt kan det vid vissa tillfällen också vara till stor hjälp. Eftersom att depression och hög intelligens ofta hänger ihop gör det dem till bra problemlösare.

Om du känner någon som är deprimerad eller tror att någon döljer sin depression erbjud ditt stöd. Att kämpa mot depression i sin ensamhet är aldrig en bra idé.

Alla kan må bättre om de får den hjälp de behöver. En som mår dåligt ska aldrig känna att de drar ner andra, en tung sten är alltid lättare att bära om man är fler.

Pixabay

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook för att fler får förståelse för hur fruktansvärt jobbigt det kan vara att leva med depression!