16-åriga Greta hyllas efter orden hos Skavlan: ”Hade jag inte haft Asperger och varit så…”

Efter en bejublad intervju hos Skavlan, hyllas 16-åriga Greta Thunberg. I intervjun berättar hon bland annat om hennes stora passion för klimatet och vad som drivit henne dit.

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon i programmet.

Som vuxen är det lätt att glömma hur smarta, reflekterande och observanta barn kan vara. De får ofta ta sig an mer än vad vi tror och många gånger är de faktiskt mycket smartare än vad vi förstår. Vi har mycket att lära oss av de unga: Det är 16 år gamla Greta ett bevis på.

Greta Thunberg är dottern till den svenska operasångerskan Malena Ernman. Från ung ålder har hon varit en klimataktivist som utforskar och debatterar. I 2018 var hon en av de som gick hålla tal på TEDx Stockholm.

16-åringen blev världskänd då hon inför det svenska valet valde att starta en strejk i fjol och sluta skolan. Detta gjorde hon för klimatet. I 15 dagar satt hon utanför Riksdagen i Stockholm med en handmålad skylt där det stod: ”Skolstrejk för klimatet”. Hon har strejkat varje fredag sedan dess. Nyligen blev hon inbjuden att hålla ett tal på FN:s klimattoppmöte. Om en kort tid sätter hon sig på tåget mot toppmötet i Dabos för satt delta i paneldebatt.

Greta har också Asperger syndrom, som hon berättade mer om i Skavlan förra helgen.

Greta Thunberg om sin kamp som klimataktivist. Foto: SVT/Skärmdump

Efter intervjun har hon hyllats för den kloka och charmerande intervjun både nationellt och internationellt. På sociala medier kommenterar många om hur fantastisk hon är. Det är speciellt ett uttalande från henne som har spridits i rekordfart.

– Du har varit öppen om att du har Aspersger´s, säger Skavlan när den unga flickan gästar hans show. Därefter frågar han henne om vad som påverkat henne och hennes intresse för klimatet.

Då är det hennes svar som hyllas av tusentals på internet.

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon i programmet.

Skavlan ler stort efter det härliga uttalandet. Hela studion hänger också på och klappar.

”Lösningen är ändå så lätt att en femåring kan förstå det”

Sen fortsätter hon förklara hur hon menar.

– Det gör att jag fungerar annorlunda och ser världen utifrån ett annat perspektiv. Om jag inte hade haft det så hade jag inte kunnat se det utifrån på samma sätt. Jag ser väldigt mycket saker i svart eller vitt. De flesta säger: ”det finns inget svart eller vitt”. Men klimatmålen är faktiskt svart-vitt.  På ett sätt är det den mest komplicerade frågan som finns och det kommer krävas otroligt mycket för att stoppa det. Men lösningen är ändå så lätt att en femåring kan förstå det. Vi kan stoppa utsläppen. Det är svart-vitt. Antingen sätter vi igång en kedjereaktion som utlöser händelser bortom mänsklig kontroll, eller så gör vi inte det, säger Greta i programmet.

Greta Thunberg berättar om hennes skolstrejk. Foto:SVT/Skärmdump

I intervjun berättar 16-åringen vidare hur hon fått familjen att ändra vanor. Till exempel fick hennes mamma flyga mycket i jobbet, på grund av sina jobb som artist, men nu gör hon inte det längre.

– Jag fick mina föräldrar att sluta flyga för några år sedan. Eftersom min mamma var beroende av att flyga för sitt jobb så fick hon byta karriär. Nu gör hon musikaler i Stockholm istället, säger Greta.

Vilken härlig och smart 16-åring! Jag tycker verkligen hon förtjänar att hyllas för det uttalandet i Skavlan. 

Nu borde du som så många andra gilla och dela för att stötta denna fantastiska flicka. Dessutom ska vi bekämpa de klimatförändringar vi står inför och vi måste börja nu. Precis som Greta sa: ”Vi måste stoppa utsläppen. Så enkelt är det”. 

Sprid budskapet vidare!