19-åriga Madeleine är världens första fotomodell med Downs syndrom.

Madeleine Stuarts högsta dröm har alltid varit att bli fotomodell. Hon råkar samtidigt som hon lever med den här drömmen ha Downs syndrom. I dag har den 19-årige australiskan en halv miljon följare på sociala medier. Hon går också visningar på världens viktigaste catwalks. Möt Madeleine Stuarts – världens första fotomodell med Downs syndrom.

Det var i september som Madeleine Stuart blev den första modell någonsin med Downs syndrom att gå en visning på New York Fashion Week. Newsner har tidigare skrivit om Madeleine när hon fick sitt modellkontrakt. Nu är hon i Sverige och Stockholm för att dela ut pris på FUB-galan, ”Störd och stolt”.

– Det här är första gången vi är i Europa så vi är väldigt exalterade. Vi kommer direkt från USA där Maddy har gått flera visningar och sedan ska vi vidare till fashion week i Berlin. Vi har kalendern fullbokad till december nästa år. Otroligt, Madeleines mamma, Rosanne Stuart till Expressen.


Madeleine var alltid den populära tjejen i skolan. Hon var omtyckt och hade många vänner. Nu utöver sina vänner har hon fått många beundrare på sociala medier som följer hennes liv. 

– När hon ”började bli viral” sa folk att livet inte skulle bli detsamma, men vi har alltid haft ett aktivt liv, även om jag aldrig hade trott att vi skulle resa jorden runt på olika modevisningar, säger Rosanne till Expressen.


Samtidigt som Madeleine blivit stor på sociala medier och ett ‘ansikte utåt’, har det inte bara fört positivt med sig. Det finns även de som säger att Madeleine utnyttjas i den modebransch som hon valt att vara en del av. Men hennes mamma Rosanne ger svar på tal.

– Kom och spendera fem minuter med oss så får ni se vem som är boss! Maddy är bossen och skulle hon inte vilja modella mer så skulle hon sätta sig ner på golvet, säger hon till Expressen.


På lördag delar Madeleine ut pris på FUB-galan, Störd och stolt. En stor förebild för andra i hennes situation med Downs syndrom och som också har stora drömmar de vill förverkliga.

Bildkälla

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna om du vill ha fler historier som denna.