19-åringen visar upp hur det är att leva med obotliga sjukdomen – ingen ska behöva skämmas

Att vara 19 år var både fantastiskt roligt och jobbigt på en och samma gång. Jag kunde göra nästan vad jag ville, men var precis som alla andra i min ålder osäker och omogen.

Men om man jämför med Aimee så var mina tonår en dans på rosor.

Aimee är 19 år, och hon samma intressen som många andra 19-åringar har. Men någonting skiljer henne från alla andra i hennes ålder.

Facebook/AimeeRouski

Under hennes kläder har hon dolt någonting som hon inte vill dölja längre.

Aimee lider nämligen av Crohns sjukdom.

Crohns är en mag- och tarmsjukdom som kan ge en hel del olika symptom. Vissa får ont i magen och diarré medan andra får betydligt mer allvarliga besvär.

I Aimees fall har sjukdomen nästan kostat henne livet. Vid 15 års ålder var läkare tvungna att operera bort både hennes tjocktarm och ändtarm, vilket lett till att hon idag lever med ileostomi.

Hennes avsaknad av tunntarm och ändtarm gör att hon har en öppning i buken där hennes avföring förs ut och hamnar i en påse.

Facebook/AimeeRouski

Under operationen var man tvungen att ta muskler från hennes lår vilket gör att hon dessutom har stora ärr på insidan av båda låren.

Aimee har accepterat sin sjukdom och allt som det innebär, men hon vet att det är många som inte gör det, och både skäms och försöker dölja sin sjukdom.

Facebook/AimeeRouski

Nu vill hon uppmärksamma problemen med Crohns så att fler ska våga berätta om sin sjukdom. I ett inlägg på sin Facebooksida skriver hon så här:

”Ingen kommer att förstå om du inte berättar för dem. Dina vänner kommer fortsätta att älska dig och tycka att du är vacker. Din sjukdom är ingenting du ska skämmas eller generas över”.

Stomipåsen har aldrig stört henne eftersom att hon vet att den gör att hon mår mycket bättre, även om hon känner sig trött och får ont ibland, så har hennes livskvalitet blivit mycket bättre.  Alla hon känner har sett hennes påse, och hon skäms inte alls över att ha den längre.

Facebook/AimeeRouski

Aimees Facebookinlägg har delats över 5000 gånger och hon är mycket glad över all positiv respons hon fått.

”Jag har fått flera meddelanden från människor som säger att jag har utbildat dom, inspirerat dom, gett dom bättre självkänsla och att dom lärt sig acceptera sig själva lite mer, vilket är underbart att höra”.

Facebook/AimeeRouski

Jag tycker att det är otroligt starkt av Aimee att våga visa, berätta och dela med sig.

Hjälp oss gärna att dela Aimees viktiga budskap så att fler slipper skämmas, oavsett vad det gäller.

Tack Aimee för att du vågar dela med dig!