1944 slets de ifrån varandra på grund av kriget. 72 år senare ser sonen detta på nätet och jag kan inte hålla tårarna tillbaka.

Har du en person från det förgångna som du inte riktigt kan sluta tänka på? Kanske en gammal vän eller en gammal kärlek som har etsat sig fast i minnet? Någon du skulle vilja komma i kontakt med. Nu för tiden är detta mycket enklare, i och med internet och den tekniska utvecklingen. Och det var på grund av just internet som denna fantastiska solskenshistoria blev möjlig. Norwood Thomas och Joyce Morris hade en romans under andra världskriget. Nu har de återförenats – efter över 70 år.

Året var 1944. Platsen England. Det var då Norwood Thomas, 21 år, och Joyce Durant, 17 år, träffades för första gången vid Themsen. Kärlek uppstod men eftersom det var mitt under kriget tog det inte lång tid innan de separerades. Som fallskärmsjägare var han med om landstigningen i Normandie bara några månader efter parets första möte.

Bildkälla

bild1

Tiden, distansen och kriget drev de båda åt olika håll. Och efter kriget gick de skilda vägar. Det skriver The Virginian-Pilot, som var först med att rapportera om denna vackra och hjärtevärmande historia.

Norwood hade kunnat gifta sig med Joyce, har han sagt. Han skickade brev till henne och ville att hon skulle komma till honom i USA. Men så blev det alltså inte. I stället gifte sig Norwood med en annan kvinna i North Carolina.

Även Joyce Durant gifte sig med en annan och heter numera Joyce Morris och bor i Adelaide, Australien.

Åren gick. Men de båda släppte aldrig riktigt tanken på varandra. Norwood Thomas kom fortfarande ihåg Joyces skratt och hennes adress – efter mer än 70 år. Och Joyce hade en bild på Norwood som hon sa god morgon till varje dag.

Så en dag frågade Joyce sin son om det var möjligt att ”hitta personer på den där saken”. Hon menade datorn. Och visst gick det. Sonen sökte på Norwood Thomas, hittade en artikel och tog kontakt med en reporter – som i sin tur kontaktade Norwood. Det rapporterar tidningen The Virginian-Pilot.

På den vägen är det. Med hjälp av internet och tekniken fick Norwood Thomas, nu 93 år, och Joyce Morris, nu 88 år, tag på varandra igen – efter alla dessa år. Och i november pratade de på Skype i två timmar. De kom ihåg sin tid i England, pratade minnen och skrattade ihop. Det var bara ett problem: ”Det enda stora problemet är att jag inte kan ta dig i mina armar och ge dig en stor kram”, sa Norwood under Skypeintervjun.

Bildkälla

bild3

Historien har blivit viral. Människor har engagerat sig och skänkt pengar för att de två skulle kunna återförenas. Och ett flygbolag lovade att flyga Norwood Thomas och hans son till Australien helt gratis.

Och nu har det gamla har det gamla kärleksparet återförenats i Adelaide.

– Du står fortfarande upprätt, sa Joyce Morris och skrattade när hon såg Norwood igen efter över 70 år.

Bildkälla

bild2

Deras möte ligger ute i ett klipp på Youtube, som du kan se nedan.

– Det här bland det mest underbara som kunde hända mig, säger Norwood i klippet.

Samtidigt erkänner han att ingen av dem ser riktigt likadan ut längre, som när de först träffades …

Nu ska det gamla paret tillbringa alla hjärtans dag ihop. Är det inte fantastiskt!? Dela gärna denna historia vidare för att sprida glädje 🙂

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna