Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

1971 klev en gåtfull man ombord på detta plan. 45 år senare får mysteriet en hel värld att fortsätta spekulera.

I november 1971, dagen före Thanksgiving, klev en smal man i mörk kostym ombord på en Boeing 727 i Portland, OR. Med sig hade han en attachéväska och han slog sig ned i sätet, tände en cigarett och beställde in en drink. Planet var på väg till Seattle, en snabb 30 minuters flygning bort. Men istället för en vanlig flygning, blev resan starten på ett av de mest gåtfulla mysterierna i amerikansk historia. Den välklädd mannen som steg ombord i Portland köpte sin enkelbiljett i namnet Dan Cooper och han skulle senare att felaktig kallas DB Cooper i tidningarna. ”DB” Cooper skulle gå till historien som den enda flygplanskaparen som undkommit rättvisan. I själva verket finns det inte mycket att gå på när det gäller den mystiske Cooper.  Han har aldrig identifierats och ingen vet vad som hände honom efter den där ödesdigra dagen i november 24, 1971. FBI har hållit utredningen öppen i mer än 40 år, men hittills har lyckats lösa gåtan…. Eller?  

Det var en kylig novemberdag när en man som kallade sig Dan Cooper bordade Flight 305 till Seattle. Cooper betedde sig precis som alla andra passagerare. Han var stiligt klädd, rökte en cigarett, och beställde en bourbon och läsk.

Flyget, en Boeing 727-100, skulle vara i luften i drygt 30 minuter innan det planerade att landa.

offbeatoregon.com

flight-305-skyjack-1800

Strax efter start lämnade mannen över en lapp till en av flygvärdinnorna med följande meddelande: ”Jag har en bomb i min portfölj. Jag kommer att använda den om det behövs. Jag vill att du ska sätta dig bredvid mig. Ni har blivit kapade”.

bigfooty.com

coopet1

Senare skulle flygvärdinnorna och delar av besättningen (bilden ovan) som pratade med Cooper beskriva honom som lättsam, säker och tillmötesgående.

dailymail.co.uk

cooper

Artig och med vänlig ton krävde han 200 000 dollar och flera fallskärmar. Han beordrade också att planet landa på Seattle flygplats, där planet skulle fylla på bränsle, samtidigt som pengarna och fallskärmarna skulle överlämnas.

Planet landade därefter i Seattle. Väl på marken bad Cooper att planet skulle taxas ut till ett avskilt område och att belysningen inne i kabinen skulle släckas, för att försvåra för eventuella krypskyttar. Passagerarna släpptes emot pengarna och fallskärmarna och Cooper beordrade sedan åter upp planet i luften.

nymag.com

nymag

Strax innan planet passerade över statsgränsen mellan Washington och Oregon stängde Cooper in hela besättningen i cockpit. Ensam i flygplanskabinen fällde Cooper ned den utfällbara trappan längst bak i flyget och hoppade ut med sin fallskärm i den mörka natten.

mosaikhub.com

moasik

Besättningen kunde efter det landa säkert och inga skador rapporterades under kapningen. Men vart tog Cooper vägen? Det är det fortfarande ingen som vet. Han var aldrig gett sig till känna och ingen kropp har någonsin hittats. Han försvann bokstavligen spårlöst.

Några få ledtrådar har dykt upp under åren. På hösten 1978 hittades en instruktionsbok, som visade hur den bakre passagerartrappan på en Boeing 727 öppnas. Boken visade sig senare komma från det plan Cooper kapade. 1981 hittade en 8-årig pojke en liten del av lösensumman vid Columbiafloden, 294 stycken 20-dollarsedlar som visade sig härröra ifrån kapningen.

nymag.com

nymag1

Över 1000 misstänkta har förhörts under åren, men FBI har fortfarande inte löst mysteriet. Den officiella teorin är att Cooper dött under fallskärmshoppet.

Många trodde att fallet nått sin lösning i mitten av 90-talet när nyheten om Duane Weber slog ned som en bomb. 1995 berättade Duane Weber för sin fru att det faktiskt var han som var den mystiske kaparen Dan Cooper. Det lät osannolikt att Cooper skulle röja sin identitet efter alla dessa år, men när FBI kikade på Duane Weber och jämförde med D.B. Coopers fantombild satte dom kaffet i halsen. Duane och Cooper var slående lika.

cbsnews.com

duane1

FBI trodde möjligen att de fångat rätt man, för det var mycket som stämde. Men med hjälp av DNA kunde de senare bevisa att Duane Weber inte var D.B. Cooper.

Teorierna om vad som egentligen hände med flygplankaparnas ”Robin Hood” är lika många som fantasirika. Men faktum kvarstår: ”DB” Cooper har aldrig synts till sedan 1971.

Vad tror du hände med den mystiska Dan ”DB” Cooper?

Låt oss veta i kommentarerna nedan, och glöm inte att gilla Newsner Historia!

 

Läs mer om...