2-årig pojke dog när Ikea-byrån välte över honom – nu har 7 andra barn dött av samma möbel

En tvåårig pojke vid namn Josef Dudek har rapporterats död efter att en Ikea-möbel välte över honom. Tvåringen är dock lång ifrån den enda som dött av samma anledning. Sju andra barn har dött på grund av exakt samma ostabila möbel.
– Det här är tickande landminor i barns sovrum, säger Nancy Cowles, som leder Kids In Danger som arbetar för ökad barnsäkerhet.

Förra året återkallade Ikea en av deras bästsäljande möbler för att förankra dem, men de som redan sålts då finns fortfarande kvar i miljoner kunders hem, och dessa har orsakat flera dödsfall av små barn.

 

Vanlig men livsfarlig byrå

Det handlar om byrån Malm, som finns i flera modeller. Då byrån haft lätt att välta har den hittills tagit åtta barns liv när den rasat över dem, det rapporterar ABC News.

I maj i år föll byrån över tvåårige Josef Dudek, som var ensam i rummet när den välte. Hans död har nu väckt stor uppmärksamhet, då många menar att det kunnat undvikas om byrån varit stabil.
– Vi måste göra bättre ifrån oss för det här är tickande landminor i barns sovrum, säger Nancy Cowles, som leder Kids In Danger som arbetar för ökad barnsäkerhet.

 

Foto: Ikea

Efter att de första olyckorna rapporterats förra året så återkallade Ikea 29 miljoner exemplar av byråer, och erbjöd sig att hämta byrån hos kunder som redan köpt den, och ge dem pengarna tillbaka, alternativt att Ikea förankrar möbeln. Den finns dock fortfarande kvar i mångas hem.

 

Tvåårige Jozef Dudek fick byrån över sig.

Foto: ABC News

 

Byrån säljs fortfarande på Ikea i Sverige men med en uppmaning att kunderna ska förankra den.

 

Byrån Malm är väldigt vanlig i svenska hem. Om du eller någon du känner har en sådan så bör den förankras. Dela gärna för att varna andra så att inte fler olyckor inträffar.