2-åriga Ellie är svårt hjärtsjuk – men mamma Pernilla får inte vabba

Ellie, två och ett halv år, har ett allvarligt hjärtfel som gör att hon är infektionskänslig och måste vara hemma, men mamma Pernilla får inte vabba. Nu tvingas Pernilla använda sparpengarna för att vårda sin sjuka dotter, men en dag kommer de att ta slut. 
– De anser inte att hon är sjuk nog, trots att vi har ett intyg från läkaren som inte kan bli tydligare än vad det är, säger hon.

När Pernilla Ehrendahl var gravid upptäckte läkarna att barnet i magen hade ett allvarligt hjärtfel. Dottern Ellie föddes med kejsarsnitt i maj 2014 och fick opereras inom några dagar, men det var bara den första av flera operationer.

I november samma år var det dags igen, men inför operationstillfället blev Ellie så dålig att ingreppet fick ställas in. Hennes infektionsvärden var ovanligt höga och syresättningen dålig. Det visade sig att hon fått en infektion i hjärtat på grund av att man tagit blodprov på fel sätt så att bakterier kommit in i blodet, det skriver Expressen.

Nästa möjliga tid för operation var inte förrän ett år fram, och Pernilla visste att det skulle bli en jobbig tid. Nya infektioner gjorde att Ellies hälsa blev sämre, och när Pernilla åkte in med henne till Västerviks sjukhus drabbades Ellie av hjärtstillestånd. I en hel vecka låg hon i respirator och fick hjälp av en hjärtlungmaskin. 

Facebook/Pernilla Ehrendahl

Ellie överlevde den gången, och i december 2015 kunde hon äntligen få operationen de väntat på, i mars väntar den tredje. På grund av Ellies tillstånd kommer hon att behöva vara hemma och vårdas framöver, men Försäkringskassan säger nej.
– Jag fick avslag på min ansökan. De anser inte att hon är sjuk nog trots att vi har ett intyg från läkaren som inte kan bli tydligare än vad det är, säger Pernilla Ehrendahl till Expressen.

Nu tvingas Pernilla ta av sparpengarna för att ha råd att ta hand om Ellie, men det är pengar som en dag kommer att ta slut. 
– Jag tror inte att någon är utstuderat ond här. Jag förstår att personalen på Försäkringskassan bara följer sina regler men det är väldigt frustrerande när det man säger inte går fram. Det är ett svårt sjukt barn vi pratar om. Det här tar så mycket energi, energi som skulle behövas till annat.

När Expressen når Ulrika Björnberg, enhetschef på Försäkringskassan, säger hon: 
– Lagen om tillfällig föräldrapenning medger inte ersättning om barnet inte är direkt sjukt. Det finns inget stöd för ersättning i förebyggande syfte.
 

En förälders största mardröm är att inte kunna hjälpa sitt barn. Dela gärna om du känner medlidande för Pernilla som inte får vabba med sjuka dottern Ellie.