2-åring brännskadades på förskolan – nu vill hon varna andra föräldrar

Vad som skulle bli en harmlös måltid på förskolan i Göteborg slutade i katastrof och sjukhusbesök för Theas tvåårige son.

Theas tvååring fick kokhet grönsakssoppa på sig, och brännskadade hela tio procent av kroppen. Nu vill hon varna andra föräldrar, så att ingen annan drabbas av den enkla olyckan.

– Då fattade jag hur fruktansvärt allvarligt det var, säger Thea i en intervju med SVT.

Det var när Thea var på jobbet som mardrömssamtalet från förskolan kom, i ett sammanhang som gjorde det hela ännu mer surrealistiskt.

I ett telefomsamtal under hennes pass på barnakuten på Göteborgs sjukhus hörde hon sin tvåårige son vråla av smärta i bakgrunden.

2-åringen fick ligga på sjukhus i en månad

Sonen hade fått kokhet grönsakssoppa över sig, då han halkat och fått tag i kastrullens kant.

– Han har nu efteråt berättat att han suttit på en stol vid ett bord där en het grönsakssoppa ställts fram. Han ville då lukta på soppan men halkade från stolen och fick tag i soppkastrullens kant som åkte ner över honom i fallet, säger Thea till SVT.

De svåra brännskadorna på tvååringens kropp gjorde att han fick vara på sjukhus i en månad. Ärren finns fortfarande kvar.

Så säger förskoleförvaltningen

Nu vill Thea varna andra föräldrar och uppmana förskolor att se över sina rutiner. Samtidigt understryker hon att hon inte vill peka finger på någon.

Förskoleförvaltningen i Göteborg är medvetna om händelsen:

– Vi är oerhört ledsna för att detta kunde hända i förskolan. Förskolan skall vara en säker plats, säger Ulla Jonsson, utbildningschef Centrum, till SVT.

Foto: Shutterstock

Ingen ska behöva råka ut för detta eller oroa sig över att det ska hända ens barn. Dela gärna mammans varning, så att fler ser över sina rutiner och är mer uppmärksamma. 

Video: Hyllning till sjuksköterskor