2-åringen dog efter familjeutflykten. Nu varnas alla föräldrar för livsfarliga maten.

Det skulle ha varit en trevlig familjemiddag på Pizza Hut. Men för föräldrarna Abigail Wilson och David Jenkins från brittista Hartlepool skulle den här dagen förvandlas till en mardröm som de aldrig glömmer.

Deras två-årige son Jacob avled efter att ha satt en vindruva i halsen.

Det har nu gått ett år sedan den tragiska händelsen som tog Jacob Jenkins liv alldeles för tidigt. Pojken åkte i ilfart till sjukhuset i Newcastle, men hans liv gick inte att rädda. Han dog fem dagar efter att ha satt druvan i halsen.

Grannar och vänner samlades runt honom på sjukhuset, och släppte gula ballonger mot himlen i samma stund som han dog. Efteråt la hans mamma upp ett känslosamt inlägg på nätet, där hon berättade att hennes pojke ”fått sina änglavingar”.

Bildkälla: Twitter

 

Jacobs död är oerhört tragisk, och tyvärr inte unik. Just vinddruvor kan vara väldigt farliga för små barn – något som inte alla föräldrar är medvetna om. Deras form och storlek gör att de kan fastna i halsen och göra att barnet kvävs.

Man bör därför aldrig ge små barn vindruvor utan att dela dem på hälften (över långsidan) först. 

Men det är inte bara vindruvor som lätt fastnar i halsen. Andra saker man bör undvika att ge till sina barn (utan att dela dem först) är:

  • Köttbullar
  • Torkade aprikoser
  • Stora korvbitar
  • Körsbärstomater
  • Mandarinklyftor
  • Morot i skivor (riv den istället)

Tänk också på att aldrig låta barnet äta under en bil- eller cykeltur, eftersom det kan komma plötsliga gupp.

Här kan du få information om vad du ska göra om ditt barn sätter i halsen.

Jag vill verkligen inte att några barn ska behöva vara med om det som hände Jacob. Du kanske redan hade koll på detta men det finns förmodligen några som inte har tänkt på hur farliga vindruvor kan vara. Så sprid gärna vidare till alla småbarnsföräldrar du känner, kanske kan det rädda något annat barn från att vara med om samma sak!

Vila i frid lilla Jacob.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna