2-åringen dör efter att ha ätit vanliga produkten, nu vill förkrossade mamman varna andra föräldrar

Åldern spelar egentligen inte så stor roll – att överleva sitt eget barn är nog alla föräldrars värsta mardröm.

Men ibland inträffar det fruktansvärda och efter det kommer livet aldrig att bli sig likt igen.

För Emma och Mohammad i Detroit, USA, är sorgen enorm. De förlorade sin 2-årige son efter en vanlig runda i matvaruaffären i somras.

Familjen skulle bara åka till affären för att handla lite mat.
Vad de då inte kunde veta var att dagen skulle sluta i katastrof och en oerhörd tragedi.

Mamman Emma Carver har berättat om dagen som förändrade hennes liv för alltid. 2-årige sonen Ayyan Umar satt i vagnen och för en kort stund tittade hon på ost. Men när hon vände sig om och tittade på vagnen igen insåg hon att han var alldeles blå i ansiktet. Han hade fått tag på ett par vindruvor.

Tragedin inträffade i augusti i den amerikanska staden Detroit, Michigan. När mamman tittade ut vilken ost hon skulle välja satt sonen snällt i vagnen. Det var då han fick syn på de vindruvor som också fanns i vagnen. Han åt två stycken – utan sin mammas vetskap. När hon vände sig om hörde hon bara kvävningsljud från den lille pojken.

På något sätt hade Ayyan lyckats komma åt vindruvorna i korgen och stoppat två stycken i munnen, som nu hade fastnat i hans luftvägar.

– Jag kastade osten och började dunka på hans rygg, säger Emma Carver till tv-stationen WXYZ.

Hon säger att hon upprepade dunkningarna på ryggen flera gånger för att få loss druvorna – utan resultat. En annan person som fanns i affären för att handla ringde genast efter en ambulans. En annan försökte ge Ayyan Umar hjärt- och lungräddning i mellan fem och sju minuter. De lyckades få ur en vindruva. Men då hade de förlorat hennes son. Den andra vindruvan upptäcktes av läkarna på sjukhuset då den plockades bort.

– Det kändes som jag var mitt i en mardröm, som att någon snart kanske kommer och väcker mig, säger pappan Mohammad Umar som förstås är helt förkrossad.

– Han sover på mitt bröst. Jag ser honom överallt… säger Mohammad innan hans ögon fylls av tårar.

Nu vill de varna andra föräldrar för hur farligt det kan vara med vanliga vindruvor.

The American Institue of Pediatrics säger att barn under fyra år aldrig ska få komma i närheten av hela vindruvor, de måste delas på längden först.

Källa: The American Institue of Pediatrics

Här kan du se ett nyhetsinslag om händelsen:

Snälla hjälp oss att dela Emma och Mohammads varning, så att inte fler barn behöver gå samma tragiska öde till mötes!