2-åringen spiller ut mjölk över golvet, men det mamman säger då är genialt.

När den här lilla killen råkar orsaka en liten olycka hemma i köket skulle nog många föräldrar ha regerat med en suck och kanske gett sitt barn en tillrättavisning och uppmanat honom eller henne att vara mer försiktig. Den här mamman gör precis tvärtom och när jag förstår varför inser jag hur smart hennes sätt att lösa situationen är. Och det verkar verkligen som att hennes pedagogik var framgångsrik med tanke på vad sonen jobbar med idag. Jag tror att alla vi föräldrar kan lära oss något av den här smarta mamman!

Jag hörde nyligen en historia om en känd forskare som hade varit med om att göra flera viktiga upptäckter inom medicinforskning. Han blev intervjuad av en tidningsreporter som frågade honom hur han lyckades vara så mycket mer kreativ än den genomsnittliga människan. Vad gjorde att han låg så långt före alla andra?

Han svarade att enligt hans sätt att se på det hela berodde allting på en händelse som utspelade sig när han var två år gammal. Han hade försökt att ta ner en flaska mjölk från kylskåpet men hade tappat greppet om den hala flaskan och tappat ut den på golvet. Något som hade lett till att hela köksgolvet förvandlades till en sjö av mjölk.

När hans mamma hade kommit in i köket hade hon inte skrikit på honom. Inte heller hade hon gett honom en föreläsning eller straffat honom för den lilla olyckan. I stället sa hon:

”Robert, vilket fantastisk röra du har orsakat här! Jag har aldrig tidigare sett en sådan stor pöl med mjölk. Hur som helst, skadan är redan skedd. Vill du leka lite med pölen en stund innan jag städar upp den?”

Självklart ville han det. Efter några minuter sa hans mamma:

”Vet du Robert, varje gång du orsakar en röra som den här måste du till slut städa upp den och ställa i ordning allting igen. Så, hur vill du göra det? Vi skulle kunna använda antingen en trasa, en handduk eller en golvmopp. Vad föredrar du?”

Han valde en trasa och tillsammans torkade mor och son upp den utspillda mjölken. Sedan fortsatte hans mamma med att säga:

”Vet du vad vi har här? Jo, ett misslyckat experiment med att försöka bära en stor mjölkflaska med två små, små händer. Låt oss gå ut på baksidan och fylla flaskan med vatten och se om du kan komma på ett sätt att bära den utan att tappa ut flaskan.”

Den lilla pojken lärde sig att om han tog tag om flaskans topp med båda händerna, nära korken, kunde han bära den utan att spilla ut den. Vilken fantastisk lektion!

Forskaren berättade i intervjun att det var i det ögonblicket han lärde sig att inte vara rädd för att göra misstag. I stället lärde han sig att misstag bara var möjligheter för att lära sig någonting nytt, vilket när allt kommer omkring är precis vad forskningsexperiment handlar om. Även om experimentet inte fungerar lär vi oss förhoppningsvis något värdefullt av det.

Vore det inte fantastiskt om alla föräldrar svarade på samma sätt som Roberts mamma svarade honom när han tappade ut flaskan med mjölk? Var inte rädd för misstag. Alla gör vi fel ibland. Fortsätt att försöka. Om du håller med Robers mamma och tycker att det hon sa var helt rätt, dela då detta vidare till dina vänner 🙂

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.