24-åriga Meiju cyklar Sverige runt och samlar in pengar till Barncancerfonden.

24-åriga Meiju Vartianinen är sannerligen unik. Hon ska nämligen som första kvinna någonsin cykla Sverige runt ensam. Och anledningen till att hon gör detta är sannerligen hjärtevärmande.

Meiju, som inte cyklat mer än två kilometer de senaste tre åren ska nämligen samla in pengar till Barncancerfonden under sin rejäla cykeltur, rapporterar Aftonbladet.

Från början planerade Meiju att göra den långa resan runt Sverige tillsammans med en vän, men när denne blev påkörd och tvingades hoppa av bestämde hon sig för att köra själv. Detta trots att hon inte hunnit träna någonting.

– Jag hann inte. Jag pluggade heltid och hade åtta olika jobb för att kunna få mitt företag att gå runt. Så varje helg pendlade jag mellan Haparanda och Umeå – åtta timmar enkel väg. Det var min enda egentid. Det var tufft men cyklingen blev min drivkraft, jag tänkte att klarar jag bara den här terminen ska jag bara cykla sedan, säger Meiju till Aftonbladet.

Sedan starten den 20:e juni har Meiju nu cyklat nära halva sträckan och har hittills bränt av 200 mil. Varje dag cyklar hon någonstans mellan 8 och 18 mil. Allt detta gör hon för att samla in pengar till Barncancerfonden. Hennes mål är att få in tre miljoner kronor.

– Jag vet att målet är högt men om man tänker att 100 000 människor skänker 30 kronor är det ingenting. Men det går trögt. I förrgår höll jag på att bryta ihop och spelade in en video då det plötsligt brast för mig. Jag tänkte på min morfar som gått bort i cancer och folk verkade plötsligt förstå att det här är svårt för mig. Då kom över 20 000 kronor in på mindre än två dagar. 

Att hon väljer att göra allt detta för barncancerfonden förklarar hon med att många i hennes närhet drabbats av cancer och för bara två år sedan drabbades även hennes väns lillebror.

– Det var verkligen en chock att se små treåringar med dropp som leker med nallar på sjukhuset. Många jag mött på vägen har haft liknande upplevelser och jag har alltid frågat dem hur man orkar. Svaret är då alltid att man inte har något val. Därför gör Barncancerfonden ett så bra jobb, säger Meiju till Aftonbladet.

Hon planerar att vara i mål i början av augusti. Vill du följa hennes resa kan du läsa mer på Activate Swedens Facebook-sida. Vill du skänka pengar kan du göra det via Barncancerfondens sida här.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna