25-åringen provar bantningspiller – sedan ser han hur hans ben blir svart

Bantningspillers effekt är inte kända för att ha stor trovärdighet, men de ses sällan som farliga. Men det som hände en 25-årig pappa från Storbritannien kanske kan få alla att tänka en extra gång när de funderar på att prova preparat för viktnedgång.

Det pratas sällan om riskerna med bantningspiller, men efter en händelse som uppmärksammats i tv-programmet The Doctors kan det komma att ändras. En 25-årig pappa från Storbritannien ville snabba på sin viktnedgång och provade därför ett par bantningspiller. Då har inte hört om några risker med pillrena så tog han några extra för att öka förbränningen, men det skulle han snart få ångra. 

Snabbt efter att han intagit pillren fick han se hur delar av hans ben började att bli mörkt. Efter en stund var stora delar av benet helt svart – det hade dött. 

Pillren som 25-åringen tagit kallas DNP, och som alla andra bantningspiller höjer de kroppstemperaturen för att öka fettförbränningen. Pappans kroppstemperatur gick snabbt upp till 42 grader, men det var inte det enda problemet då pillrena innehöll höga halter av gift. 

I tv-programmet The Doctors diskuterar läkarna hur bieffekterna kunde blivit så förödande som de blev, och konstaterar att kemiska preparat som ökar förbränningen kan vara extremt farliga. 
– Det som oroar mig med bantningspiller är att de ökar fettförbränningen men inte på ett hälsosamt sätt. Om man vill använda bantningspreparat bör man göra det i samråd med en näringsfysiolog, säger programmets huvudläkare. 

Om åtta piller kunde åstadkomma en sådan förödande konsekvens så är garanterat en eller två skadliga på insidan även de. 

Pantningspiller omnämns sällan som farliga, men var försiktig och ta reda på fakta om dess innehåll och vad de har för effekter på dig. Den här 25-åriga pappan har lovat att aldrig röra ett piller igen.
Dela gärna för att uppmana andra att vara försiktiga och uppmärksamma på vad de stoppar i sig.