3-åriga Minea blir modell – har spenderat större delen av sitt liv på sjukhus

Treåriga Minea föddes med missbildningssyndromet Aperts syndrom och har fått tillbringa större delen av sitt liv på sjukhus. Nu inspirerar hon andra genom att visa att allt är möjligt, hon är nämnligen stjärnmodell i ett fotoprojekt för barn med särskilda behov.

När mamman Simone Karlsson fött sin dotter Minea togs barnet ifrån henne på BB. Något var fel, Simone fick höra att dottern var missbildad och det enda hon kunde tänka på var rädslan för att förlora sitt barn. 

Dottern Minea överlevde men fick en tuff start i livet. Flera veckor gick innan läkarna fastslog att Minea hade Aperts syndrom, en diagnos som innebär missbildningar i skall- och ansiktsskelett, samt fötter och händer.

Milea har genomgått nio operationer, över 250 återbesök på sjukhus, samt flera gips- och omläggningar.
– En sådan här normal vardag är ju ingenting som vi direkt tar för givet. Vi har blivit en väldigt tacksam familj, säger Simone när hon gästar Nyhetsmorgon.

Youtube/Nyhetsmorgon

Men livet tar olika vändningar. Idag är Minea tre år och har en modellkarriär. 

Då Mineas faster Julia är fotograf slog det henne hur hon kunde hjälpa sin brorsdotter och andra familjer som är i liknande situationer.
– Hon har lärt mig jättemycket, hon är minst lika fantastiskt eller ännu mer fantastiskt än andra barn. Så kan jag hjälpa till så vill jag göra det.

Julia startade projektet Minea som hyllar barn med särskilda behov eller unika och annorlunda utseenden. Projektet bygger på att att hon fotograferar dessa barn för att visa hur unika och vackra de är.
– Jag hoppas att det bygger en bra grund för barnen och att vi visar samhället att det är okej, alla är unika på sitt sätt. Det är det vi vill, vi vill ju hylla de här barnen, säger Julia. 

Målet med projektet Minea är att öka medvetenheten kring syndromet och barns olikheter för att göra deras vardag och framtid enklare. 
Dela gärna för att sprida budskapet om att alla barn är unika på sitt sätt.